Wat gebeurt er als je groenafval uit het Spoorpark niet weggooit, maar juist inzet als krachtvoer voor de natuur? In het Spoorpark wordt geëxperimenteerd met een bijzondere Japanse techniek die afval omzet in rijke voedingsstof voor de bodem. Bokashi heet het en het team vrijwilligers Levend Water nam hierin het voortouw.
Enkele maanden geleden startte team Levend Water met de aanleg van een Bokashi-hoop in het Spoorpark. Bokashi betekent letterlijk “goed organisch gefermenteerd materiaal”. In tegenstelling tot composteren, waarbij zuurstof nodig is, wordt het groenafval bij Bokashi luchtdicht gefermenteerd. Dat levert niet alleen waardevolle mest op, maar voorkomt ook de uitstoot van CO₂.
Verspreid in T-tuin
Maandenlang lag de Bokashi-hoop onder een zwart zeil te rijpen. Afgelopen maand was het moment daar: het zeil ging eraf. Wat tevoorschijn kwam? Donkere, kruimelige, geurarme massa. De ‘Japanse compost’ was klaar voor gebruik. Het resultaat werd door de vrijwilligers verspreid in de T-tuin en rondom verschillende bomen in het park. De Bokashi dient daar als bodemverbeteraar en plantenvoeding. Maar levert het ook zichtbaar resultaat op?
Metingen
Om dat te onderzoeken, zijn er vóór het verspreiden van de Bokashi metingen gedaan in de T-tuin. De waterdoorlatendheid van de bodem en het bodemleven werden nauwkeurig bekeken. Regenwormen werden geteld, het aantal larven genoteerd. De waterdoorlatendheid van de grond varieerde van slecht tot redelijk goed. Het bodemleven varieerde van een enkele regenworm tot een tiental regenwormen én de larve van een neushoornkever!
Volgend jaar worden diezelfde plekken opnieuw onderzocht. Met als verwachting: meer regenwormen, betere waterafvoer en sterkere planten.