Hans van Dijk: Tilburg vanuit de Geomorfologie bekeken

De echte ontdekkingsreis bestaat niet uit het zien van nieuwe landschappen, maar in het hebben van nieuwe ogen (Marcel Proust)

Landschappen lijken te veranderen, met name als gevolg van ingrijpen door de mens. In sommige gevallen is dat ook daadwerkelijk het geval en is van het oorspronkelijke landschap zo goed als niets meer te zien. Maar tóch kan ook het moderne landschap nog talloze elementen bevatten die verwijzen naar een vroegere toestand.

Als men het huidige landschap weet te ontrafelen, of beter ‘te lezen’, wordt langzaam een verhaal zichtbaar dat verwijst naar de oorspronkelijke vorm en hoe de mens zich hieraan heeft aangepast. Diverse bronnen zijn daarbij belangrijk zoals geomorfologie, bodemgegevens en de aanwezigheid van water,  maar ook oude kaarten, hoogtedata, lokale (veld)namen en wegen. Al deze elementen kunnen worden ontrafeld en vervolgens weer aan elkaar gekoppeld om daarmee het oorspronkelijke landschap te reconstrueren. Dat leidt soms tot verrassende conclusies zoals het bochtige traject van de Sint-Josephstraat met in het verlengde daarvan de Heuvelstraat en Korvelseweg in Tilburg, een grillig verloop dat teruggaat op een route uit de bronstijd.
In de lezing wordt een aantal voorbeelden gegeven van hoe het proces van ‘lezen’ en ontleden in zijn werk gaat. Het kan helpen om inzicht te krijgen in de oude landschappen in Tilburg en omgeving. Hierbij zullen enkele handvatten worden geboden om er ook zelf mee aan de slag te gaan.

De lezing is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Aanmelden is niet nodig.

Meer activiteiten