Ontdekspoor

Vlogs en podcasts over de natuur

ONTDEKSPOOR is een reeks vlogs en podcasts over natuurbeleving en ontdekken. Kinderen gaan daarbij in gesprek met deskundigen over verschillende onderwerpen, zoals klimaat en leefomgeving, over het grotere verhaal en wat kun je zelf doen. De filmpjes duren allemaal zo’n 10 minuten. 

Bekijk de afleveringen van ONTDEKSPOOR hieronder of abonneer je op het Youtube kanaal.

ONTDEKSPOOR Aflevering 3

Het Spoorpark is van iedereen

Pepijn Smit (12 jaar) en Esther Kruit (landschapsarchitecte) ontmoetten elkaar tijdens het Roadburn festival in het Spoorpark voor een nieuwe aflevering van Het Ontdekspoor. Tijdens een festivalcamping ziet het park er anders uit dan op een rustige dag. Overal zie je tentjes, met mensen die er anders uitzien en vanuit de hele wereld hier komen headbangen en genieten. Maar er zijn ook volop stille plekken te vinden. Plekken waar de natuur zich kan schuilhouden tijdens drukke dagen. De vragen van Pepijn zijn leidend geweest voor deze film. Ook de titel heeft hij gekozen.

Hoofdrol: Pepijn Smit en Esther Kruit, landschapsarchitect . Lees meer over de film en podcast

ONTDEKSPOOR: Aflevering 2

Watermeisje

Wie is het Watermeisje? Is het Alix Kato, die al veel van water weet? Over het water in het Spoorpark heeft zij nog wel een paar vragen. Waarom is het water daar en waar komt het vandaan? Hoe blijft het schoon? Welke planten en dieren leven in het water? Waarom is het water oranje op sommige plaatsen? Al vanaf haar derde jaar wil zij alles over water weten, zij is een ware ‘kinderwaterwethouder’.

Of is het Lucy? Die gezorgd heeft dat het water in het Spoorpark kwam? En die samen met het Team Levend Water voor het water zorgt. Zodat het schoon is en kinderen er in kunnen spelen. En zodat het steeds blijft stromen. Of Sandra misschien? Die de prachtige muziek bij de film heeft gemaakt.

Hoofdrollen: Alix Kato Hemerijckx en Lucy Bathgate
Meer informatie over het Watermeisje

ONTDEKSPOOR: Aflevering 1

Wout en de bijen

Wout weet al veel over bijen, maar heeft ook nog vragen. Hoe leven bijen? Wat doen ze? Waarom maken ze honing? Hoe eten ze? Wat is een koningin? Hoe ziet ze er uit?
We gaan samen met hem op bezoek bij de stadsimker.

 

Film ‘Levend Water’

De film (2014) vertelt over de droom voor Levend Water in Tilburg. Naar aanleiding van deze film is later de fontein bij het station gerealiseerd. Ook het driejarige project ‘1000 Blauwe Tuinen’ komt voort uit deze droom. De realisatie van het Levend Water in het Spoorpark is de kroon op het werk van Lucy.
Bekijk de film op www.lichtopdestad.com of hieronder.

Podcast Nattigheid

De podcast ‘Nattigheid’ van Tracy Metz gaat over de vele innovatieve, creatieve oplossingen die dit land rijk is op het gebied van water. Natuurlijk van de experts, maar ook van kunstenaars, creatievelingen én gewone burgers. Ideeën genoeg!

In de derde aflevering van ‘Nattigheid’ sprak Tracy met Lucy Bathgate over het water in het Spoorpark.

Waterdragers
De muzikale vertelling ‘Waterdragers’ (2020) vertelt over de historie van de beken in Tilburg en de realisatie van het Levend Water in het Spoorpark.

O.a. onderstaande afleveringen worden nog verwacht:

  • Levend Water, hoe werkt het watersysteem in het Spoorpark.
  • Speelwater, over waterkwaliteit en gezondheid
  • Speelnatuur, over groen-blauwe schoolpleinen
  • Wat een takkenbende, over ecologisch natuurbeheer
  • Waterspeeltuin met het Ontdekstation013
  • Een eetbaar bos? Over het voedselbos in Stadsbos013
  • Leven in de natuur, bushcraft voor beginners