Kunstwerk De Rits

Marieke Vromans

Kunstwerk De Rits

Marieke Vromans

Op het waterplein, nabij de hoofdingang van het Spoorpark staat een opvallend kunstwerk. ‘De Rits’ is bedacht en gemaakt door kunstenaar Marieke Vromans.

Een eigenzinnig groot ‘wagentje’ van de rits ligt als een landmark op het entree plein van het Spoorpark. Het kunstwerk vormt dè ontmoetingsplek voor het Spoorpark en refereert aan de historie van de locatie waarop het park gerealiseerd is; Het ‘Bels lijntje’ en Tilburg als Textielstad. De Rits opent de stad en brengt mensen samen.

Met de hand vervaardigd
Om het leven en de ziel in dit beeld van formaat te waarborgen werd de vorm met de hand vervaardigd en gedecoreerd, hiervoor werkte Marieke samen met Peter Bosman. Voor technische uitvoering en plaatsing van de rits en perfecte afstemming met het waterplein werd Rots Maatwerk betrokken.

Marieke Vromans is sinds 2016, samen met KruitKok landschapsarchitecten, Tjeerd Timmermans architect en Blom & Moors vormgever voor inrichtingselementen, onderdeel van het Spoorpark ontwerpteam geweest.

Kunst als verbindende factor
“Het kunstwerk De Rits gaat in het Spoorpark de verbinding aan met het gehele parkontwerp, een enorme meerwaarde voor zowel park als kunstwerk. Deze verbinding komt tot stand door de vorm, de locatie en de betekenis van de rits die een meervoudige verwijzing kent. Maar ook zonder enige kennis van de plek en haar verleden spreekt het beeld van een gigantische rits, die de stad openritst  en een park aan je voeten legt, tot ieders verbeelding.

Marieke Vromans combineert beeldende kunst met landschapsarchitectuur. “Ik ben van mening dat een inspirerende en prikkelende leefomgeving een gezonde, betrokken samenleving creëert. Daar zet ik me voor in; op accupuncturistische wijze maar ook op grote schaal door kunst in te zetten voor gebiedsontwikkeling en stedelijke transities.”

Contact gegevens

Marieke Vromans

mariekevromans.nl
mariekevromans@gmail.com
06-41586901

Nieuws over De Rits

Een kabelbaan van Westpoint naar Spoorpark?

Een kabelbaan van Westpoint naar Spoorpark?

Een kabelbaan van Westpoint naar het Spoorpark? Een groep leerlingen van Odulphus kwam met dat idee tijdens het project 'The city is ours'. Dit project vond plaats tijdens de lockdown toen de leerlingen allemaal thuis zaten en achter hun beeldscherm met elkaar gingen...

Lees meer