Eerste aflevering van ‘Ontdekspoor’: Wout en de bijen

maandag 21 juni 2021 | Media, Natuur, Nieuws

Wout en de bijen’ is de eerste aflevering van O N T D E K S P O O R, een programma waarbij natuurbeleving en ontdekken centraal staan.

Wout weet al veel over bijen, maar heeft ook nog vragen. Hoe leven bijen? Wat doen ze? Waarom maken ze honing? Hoe eten ze? Wat is een koningin? Hoe ziet ze er uit? We gaan samen met hem op bezoek bij de stadsimker.

Zonder bijen géén appels, géén peren, géén aardbijen. Want daar zorgen de bijen voor. We zien in de film drie bijenkasten staan, maar deze stadsimker heeft wel 150 volken. Die volken gaan in de lente, zomer en herfst op reis. De bijenkasten worden door de imker met een auto naar een aardbeikas, of naar een appelboomgaard gebracht. In een groot deel van Nederland. Er zijn op dit moment véél minder insecten dan bijvoorbeeld 20 jaar geleden. Daar heb je vast van gehoord. Dat komt omdat er minder plekken zijn met bloeiende planten en bomen, waar bijen eten kunnen halen. Ongeveer nog maar 20% van de insecten is over. Stel je eens voor dat je in een klas zit met 20 kinderen. Daar worden 16 kinderen een voor een weggestuurd. Die zijn er niet meer. De vier kinderen die over zijn kijken elkaar beteuterd aan. Zo kun je het verdwijnen van de insecten voorstellen. Wat zouden wij kunnen doen zodat er weer meer insecten en bijen komen? En daardoor ook meer vogels die van die insecten eten. En wij genoeg appels, peren en aardbeien kunnen eten.

Productie Stichting Spoorpark Tilburg
Ontdekspoor aflevering 001, juni 2021
Regie, tekst en stem: Lucy Bathgate
Met in de hoofdrollen Wout Tilma en stadsimker Marcel Horck
Voorbereiding productie: Ingrid Broeder
Met medewerking van: Martijn Tilma (vader) en Taeke Tilma (broertje)
Muziek: Sandra Coelers compositie, gitaar en zang: ‘de kleine imker’ en ‘zoemende bijen’.
Muziek: Hans Sparla trombone
Opname vertelling: Lucy Bathgate
Opnames intro: Thomas Michielsen, Martijn Tilma, Martijn Kusters, Wiet van Meel
Opnames en montage: Zeus Hoenderop

Met dank aan
Mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Provincie Brabant, de Hoge Zandgronden.
Stadsimkerij Beezzzz
Natuurmuseum Brabant

 

Meer nieuws:

Opbouw Roadburn Camping van start

Opbouw Roadburn Camping van start

Vandaag is de opbouw voor de Roadburn Camping gestart. De camping vindt plaats van woensdag 17 tot en met zondag 21 april. Vanwege de staat van het grasveld wordt deze editie anders ingestoken dan voorheen. Daarom vindt het dit jaar plaats vanaf het Oostplein tot aan...

Lees meer
Waar blijft het gras?

Waar blijft het gras?

Het grote speelveld in het Spoorpark zal voorlopig nog omheind blijven met hekken omdat het nog altijd niet mogelijk is het nieuwe gras in te zaaien. Dat vinden de bezoekers niet leuk, maar wij als bestuur en parkmanagement ook niet.  Sterker nog: we vinden het heel...

Lees meer