Eerste aflevering van ‘Ontdekspoor’: Wout en de bijen

maandag 21 juni 2021 | Media, Natuur, Nieuws

Wout en de bijen’ is de eerste aflevering van O N T D E K S P O O R, een programma waarbij natuurbeleving en ontdekken centraal staan.

Wout weet al veel over bijen, maar heeft ook nog vragen. Hoe leven bijen? Wat doen ze? Waarom maken ze honing? Hoe eten ze? Wat is een koningin? Hoe ziet ze er uit? We gaan samen met hem op bezoek bij de stadsimker.

Zonder bijen géén appels, géén peren, géén aardbijen. Want daar zorgen de bijen voor. We zien in de film drie bijenkasten staan, maar deze stadsimker heeft wel 150 volken. Die volken gaan in de lente, zomer en herfst op reis. De bijenkasten worden door de imker met een auto naar een aardbeikas, of naar een appelboomgaard gebracht. In een groot deel van Nederland. Er zijn op dit moment véél minder insecten dan bijvoorbeeld 20 jaar geleden. Daar heb je vast van gehoord. Dat komt omdat er minder plekken zijn met bloeiende planten en bomen, waar bijen eten kunnen halen. Ongeveer nog maar 20% van de insecten is over. Stel je eens voor dat je in een klas zit met 20 kinderen. Daar worden 16 kinderen een voor een weggestuurd. Die zijn er niet meer. De vier kinderen die over zijn kijken elkaar beteuterd aan. Zo kun je het verdwijnen van de insecten voorstellen. Wat zouden wij kunnen doen zodat er weer meer insecten en bijen komen? En daardoor ook meer vogels die van die insecten eten. En wij genoeg appels, peren en aardbeien kunnen eten.

Productie Stichting Spoorpark Tilburg
Ontdekspoor aflevering 001, juni 2021
Regie, tekst en stem: Lucy Bathgate
Met in de hoofdrollen Wout Tilma en stadsimker Marcel Horck
Voorbereiding productie: Ingrid Broeder
Met medewerking van: Martijn Tilma (vader) en Taeke Tilma (broertje)
Muziek: Sandra Coelers compositie, gitaar en zang: ‘de kleine imker’ en ‘zoemende bijen’.
Muziek: Hans Sparla trombone
Opname vertelling: Lucy Bathgate
Opnames intro: Thomas Michielsen, Martijn Tilma, Martijn Kusters, Wiet van Meel
Opnames en montage: Zeus Hoenderop

Met dank aan
Mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Provincie Brabant, de Hoge Zandgronden.
Stadsimkerij Beezzzz
Natuurmuseum Brabant

 

Je eigen stukje Spoorpark?

Word ‘Vriend van het Spoorpark’ en adopteer jouw eigen stukje park!

Vergadering of presentatie?

Huur presentatie- of vergaderruimte in het Spoorpark!

Meer nieuws:

De Wintertuin wordt driedaags winterdorp

De Wintertuin wordt driedaags winterdorp

Van vrijdag 16 t/m zondag 18 december kun je 'De Wintertuin’ bezoeken in het Spoorpark. De Wintertuin is een volledig gethematiseerd winterdorp met dagelijks een breed scala aan activiteiten, diverse kerstkramen en optredens van o.a. Tino Martin, Brace, Team Disco...

Lees meer
Sinterklaas in het Spoorpark

Sinterklaas in het Spoorpark

Hij komt, hij komt….. De lieve goede Sint komt deze maand maar liefst twee keer op bezoek in het Spoorpark! Op zondag 13 én zondag 20 november komt de Goedheiligman met zijn pieten naar het park. Op zondag 13 november komt de kindervriend rond 12.00 uur met de boot...

Lees meer