Wie is het watermeisje?

vrijdag 18 februari 2022 | Natuur, Nieuws

‘Watermeisje’ is de tweede aflevering van O N T D E K S P O O R, een programma waarbij natuurbeleving en ontdekken centraal staan.

Wie is het Watermeisje? Is het Alix-Kato die al heel veel van water weet? Over het water in het Spoorpark heeft zij nog wel vragen. Waarom is het water daar? Waar komt het vandaan? Hoe blijft het schoon? Welke planten en dieren leven in het water? Waarom is het water oranje op sommige plaatsen? Al vanaf haar derde jaar wil zij alles over water weten, zij is een ware ‘kinderwaterwethouder’.

Of is het Lucy? Die gezorgd heeft dat het water in het Spoorpark kwam? En die samen met het Team Levend Water voor het water zorgt. Zodat het schoon is en kinderen er in kunnen spelen. En zodat het steeds blijft stromen. Of Sandra misschien? Die de prachtige muziek bij de film heeft gemaakt.

Er is veel te vertellen over het water in het Spoorpark. Wist je dat hier vroeger ook al een beek liep? Maar toen kwam de industrie en vervuilde het water. De beken werden blauwsloten genoemd vanwege de blauwe kleur van het indigo waarmee de textielindustrie de wol verfde. De beken zijn weggedaan en vervangen door riolering. Hier liep de beek door het Spoorpark die de Beurde en later Bedbuer werd genoemd.

Op warme dagen spelen veel kinderen in het water van het waterplein en de beek. Daar is het water voor bedoeld. Er leven ook eenden, kikkers, vissen en kleine waterdiertjes. En veel soorten wilde planten, insecten en vogels. Het watersysteem in het Spoorpark bestaat uit een waterplein, een beek en een diepe vijver.

Op het waterplein is het lekker koel, met 25 fonteintjes. Hier spelen de kleinste kinderen. Het water wordt rondgepompt en schoongemaakt door uv-lampen. Elke avond loopt het plein leeg in de beek, er wordt geen water verspild. De beek loopt over in de vijver en iedere ochtend wordt weer vers water uit de vijver aangevoerd naar het waterplein. Bij de rand van het waterplein is een waterval en daar begint een ondiepe, rustig stromende beek, van 230 meter lang. Met grote keien om te klauteren en boomstammen om te balanceren. Aan het eind van de beek is een dichtbegroeid gedeelte, een helofytenfilter. De bacteriën die leven in de lange holle wortels van deze planten maken het water weer veilig schoon.

Als het regent stroomt regenwater in de vijver. Daar kan tijdens een flinke bui wel meer dan 10.000 regentonnen aan water worden opgevangen. Het grote grasveld wordt als het droog is beregend uit de vijver. Vanuit een kleine poel stroomt ook als het niet regent water via de groene vallei naar de vijver. Een klein stroompje ijzerhoudend bronwater. Dat zie je aan de oranje kleur. De planten in de groene vallei ‘eten’ dat ijzer, de oranje kleur verdwijnt. Er groeien heel bijzondere planten, die soms maar op enkele plaatsen in Nederland voorkomen.

Dit is een productie van O N T D E K S P O O R Stichting Spoorpark Tilburg
Hoofdrol: Alix Kato Hemerijckx
Camera, montage en regie: Zeus Hoenderop
Voorbereiding: Ingrid Broeder Muziek: Sandra Coelers, compositie, gitaar en zang Hans Sparla, trombone
Productie: Lucy Bathgate

Meer nieuws:

Opbouw Roadburn Camping van start

Opbouw Roadburn Camping van start

Vandaag is de opbouw voor de Roadburn Camping gestart. De camping vindt plaats van woensdag 17 tot en met zondag 21 april. Vanwege de staat van het grasveld wordt deze editie anders ingestoken dan voorheen. Daarom vindt het dit jaar plaats vanaf het Oostplein tot aan...

Lees meer
Waar blijft het gras?

Waar blijft het gras?

Het grote speelveld in het Spoorpark zal voorlopig nog omheind blijven met hekken omdat het nog altijd niet mogelijk is het nieuwe gras in te zaaien. Dat vinden de bezoekers niet leuk, maar wij als bestuur en parkmanagement ook niet.  Sterker nog: we vinden het heel...

Lees meer