IVN Activiteit: Steunpunt Bomen

Bomen kunnen meestal meer dan goed voor zichzelf zorgen. In stedelijke omgeving komen ze echter zoveel barrières tegen ,dat ze gemiddeld niet ouder dan zo’n 40 jaar worden terwijl ze pas bij zo’n 80 jaar jong-volwassen zijn.

Het steunpunt bomen is in het leven geroepen om bomen binnen het grensgebied van Tilburg een handje te helpen bij het volwassen worden. Bomen hebben de hulp nodig van ons Tilburgers met een warm hart voor bomen. Wij zijn de ogen van de bomen om daar waar mogelijk levensbedreigende omstandigheden te signaleren zodat onze overheid daar iets aan kan doen.

Het steunpunt bied je de mogelijkheid om gewoon binnen te wandelen met je boomvraag, signaal of waarneming. Het steunpunt helpt je bij het signaleren. Het steunpunt helpt je meer kennis op te doen over bomen. Het steunpunt helpt je om meer te genieten van bomen. Het steunpunt probeert alle vragen over bomen te ontvangen en daar waar mogelijk helderheid te brengen. Het steunpunt is een inloop om gezellig samen over bomen te keuvelen

Op de laatste woensdag van november, 29 november nemen we iedereen die wil mee op een fietstocht langs veelal onbekend gebleken (zeldzame) monumentale bomen.

Joost Werkhoven van “buitengewoon monumentale bomenrondleidingen” neemt ons vanaf 13.00 uur mee op een route die eindigt bij het Spoorpark. We starten bij de voorzijde van De Drieburcht aan het Wagnerplein en eindigen rond 15.30 bij het Spoorpark. We fietsen langs het Von weberpark (prachtig laag vertakte zeldzame naald- en loofbomen) via het Textielplein(verrassend gevarieerd oud boombestand) naar het Wilhelminapark(een 125 jaar oude parel van dendroloog Leonard Springer). Van hieruit fietsen langs parkeerplaats AH(monumentale bomen) , door de Spoorzone (verspreid staande monumentale, deels zeldzame, bomen) via Willem 2 straat en Poststraat (voorbeelden van de binnenstadsvergroening)om te eindigen bij het Spoorpark.

Voor diegene die niet op deze laatste woensdag van de maand mee kunnen, organiseren we een herhaling van deze prachtige fietstocht op zaterdag 2 dec tussen 10.00 uur en 12.30 uur. Zelfde vertrekpunt, zelfde eindpunt en zelfde inspirerende gids.

Graag aanmelden via steunpuntbomen@ivntilburg.nl met vermelding van dag en aantal personen

 

Meer activiteiten