IVN: Lezing over wespen

De bij is een graag geziene bezoeker van onze tuinen. Inmiddels is het besef geland dat er naast honingbijen nog veel andere soorten zijn, waar we hard ons best voor moeten doen. Bijenhotels en ‘bijvriendelijke’ projecten vliegen je om de oren. Maar begin over ‘de wesp’ en het enige wat je krijgt is adviezen hoe er vanaf te komen! Is dat terecht, zijn ze echt zo agressief als beweerd wordt? Of lijdt ze misschien gewoon onder een slecht imago?

Vanuit de Wespenstichting neemt Eric Mahieu je mee in het nut en de noodzaak van de wesp in ons ecosysteem, een toelichting op de vele verschillende soorten waar we veel mee te maken hebben, hoe ze leven en natuurlijk de relatie die wij mensen, maar ook bijenhouders, met de wesp hebben. En wat kun je doen als er daadwerkelijk overlast lijkt te zijn van wespen? Tot slot de vraag: als je uiteindelijk besluit iets goeds te willen doen voor wespen, bestaat er dan ook zoiets als een ‘wespvriendelijke tuin’?

Eric Mahieu zet zich al heel wat jaren vrijwillig in voor het verbeteren van de leefomgeving van bestuivende insecten vanuit de overtuiging dat hun rol in het ecosysteem essentieel is. Naast het bestuur van de Wespenstichting is Eric ook bekend als natuurbeschermer en actief bijenhouder. De relatie tussen wespen en bijen heeft hem zich doen verdiepen in de levenscyclus en biologie van de verschillende sociale wespensoorten die ons land rijk is. Onbekend maakt onbemind, hij maakt er daarom een speerpunt van om het belang van de sociale wesp inzichtelijk te maken, verder te onderzoeken en deze kennis te delen.

Na deze presentatie is er ook weer volop gelegenheid om vragen te stellen.

De lezing is gratis toegankelijk en je hoeft je niet aan te melden.

© foto: Eric Mahieu

Op de foto is een Franse Veldwesp te zien.

Meer activiteiten