Jaarverslag 2020

In onderstaand jaarverslag over 2020 blikken we graag terug op het eerste volledige jaar van ons bestaan. Trots zijn we op het bezoek van koning Willem Alexander en minister Kajsa Ollongren. De mooie ontwikkelingen die de parkpartners doormaakten met o.a. de komst van bijzondere wagon voor parkpartner Stadscamping Tilburg en de aandacht voor duurzaamheid en milieubewuste activiteiten zoals het plaatsen van een uitgiftepunt voor papieren afvalzakjes. Dat het Spoorpark voor buurtbewoners en velen uit Tilburg een heerlijke plek is om in deze tijd te ontspannen, is overbodig te benoemen. De landelijke aandacht hield ook in 2020 niet op.

 

Hoog bezoek

Koning Willem-Alexander bracht in februari een verrassingsbezoek aan het Spoorpark. Voor een werkbezoek met als onderwerp ‘burgerinitiatieven’ deed hij eerst de Piushaven aan, waarna hij een rondleiding kreeg door het Spoorpark. Het bezoek van Zijne Koninklijke Hoogheid aan Tilburg én het Spoorpark heeft veel aandacht gegenereerd in de media.

Op woensdag 23 september bracht minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een werkbezoek aan het Spoorpark. Na een introductie werd ook zij rondgeleid, samen met de twaalfjarige Nilaya Holwijn, kinderminister van democratie en cultuur.

Ontwikkelingen

Na de officiële openstelling van de Kempentoren eind 2019 ging begin januari het T-huis, hét horeca-etablissement centraal in het park gelegen, open. Er werden schaaktafels geplaatst door de Stukkenjagers, schaakclub in Tilburg sinds 1973. In de westelijke hoek (aan de zijde van de ringbaan) werd tegen het einde van het jaar het sportcomplex van BeweegR afgerond.

Stadscamping Tilburg werkte aan de houten slaapwagons. In oktober kwam de historische treinwagon op zijn eindbestemming; het leverde veel reuring op in de stad. Alle stroomhuisjes in het park werden beplakt in Spoorpark huisstijl. De grote houten picknicktafels, die onder de overkapping stonden, kregen in juni een andere plek in het park. Voor de invulling van de overkapping werd een nieuw burgerinitiatief gestart; inzending ideeën met onderbouwing tot eind oktober. De potentiële initiatiefnemers hebben hun plan gepitcht. Met het oog op nog meer bezoekers op de fiets en een veilige stalling kwamen er, mede dankzij een sponsorbijdrage van de ANWB, extra fietsnietjes bij ingang zuid. De stadscamping is uitgebreid met twee “pipowagens” en voor kampeerders die ’s avonds nog te voet de camping willen betreden is voortaan een nachtpoort aanwezig. Om inkomsten te genereren én het kantoor optimaal te gebruiken kan de vergader- én presentatieruimte gehuurd worden. In november ging de kiosk open. In samenwerking met Van den Heuvel Elektrotechniek, Hoogspoor Design Light en Brouwers Groenaannemers werd extra sfeerverlichting in het park gerealiseerd.

Door corona hebben zich ook meer vrijwilligers aangemeld om zich in te zetten voor het park. De maatschappelijke betrokkenheid van en tot het park is groot; daarnaast is het ook een reden om actief buiten te zijn. Ook de koffiedrink momenten met collega-vrijwilligers zijn gezellig en belangrijk voor de samenhang. Dit geldt ook zeker voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, met een beperking of verslavingsverleden.

Ecologie, flora & fauna

Medio maart is het uitvoeren van het ecologische beheer gestart in samenwerking met ecoloog David van Iersel van Brouwers Groenaannemers, en ecoloog/architect Victor Retel Helmrig. Daarnaast werden er voor veiligheid en biodiversiteit nieuwe planten in de vijver geplaatst. Om ongewenste en gevaarlijke situaties door een lage waterstand in de vijver te voorkomen werd deze met behulp van De Tilburgse brandweer op niveau gebracht. Ook werd er in het grote grasveld een beregeningssysteem gelegd.

Het park werd in april verrijkt met 21 bomen op diverse plaatsen; dat gaat te zijner tijd meer schaduw bieden. Er is bosstrooisel gestort om uitspoeling en modderstromen te voorkomen, ter verbetering van de kwaliteit van de grond, minder onkruid, voeding voor de planten.

Het team groenvrijwilligers onder leiding van beheerder Theo Horsten, had door het jaar heen een groot aandeel aan het onderhoud. In het najaar is de iep bij ingang oost door iepziekte gekapt. In plaats daarvan is door de gemeente een tamme kastanjeboom geplant; fungeert als ‘Gedenkboom’ ter nagedachtenis aan coronaleed.

 

Milieubewust en duurzaam

Het Spoorpark met haar parkpartners hadden ook dit jaar oog voor duurzaamheid en milieubewuste activiteiten. Veel aandacht was er voor de bestrijden van zwerfafval. De scouts van Esjeeka namen deel aan de ‘World Cleanup Day’, de grootste wereldwijd opruimactie van het jaar! Enkele keren werd een duurzame recycle challenge van petflessen georganiseerd. Het vrijwilligersteam prikkers functioneert perfect; elke dag, ook in het weekend, worden diverse rondjes gelopen.

Diamant Groen Xtra creëerde een uitgiftepunt voor papieren afvalzakjes bij zowel de oost- als de west ingang. Daarnaast werden er in de zomertijd flink wat extra afvalbakken geplaatst.

 

 

Corona; tegenslagen en oplossingen

Ook het Spoorpark had te maken met de gevolgen van corona. Het park moest een periode de sluitingstijden aanpassen en zelfs voor vijf weken de poorten sluiten. De Kempentoren moest dicht tot juli, het T-huis, in januari pas geopend, sloot de deuren bijna het hele jaar. Uiteindelijk werd in het najaar de sluitingstijd voor de rest van het jaar aangepast. Veel activiteiten werden geannuleerd zoals Festival Roadburn, Kingsland, het Mout Bierfestival en de NLdoet-dag. Ook een feestelijk in gebruik name van de schaaktafels ging niet door.

Wat een vreemde periode het ook was, de groenwerkzaamheden gingen gewoon door. Ook werden er grotere klussen aangepakt, zoals het schuren en lakken van de picknicktafels. Veel buurtbewoners misten hun ontspanningsplek en wandeling in het park; parkpartner BeweegR liet de buurtbewoners bewegen op hun balkon. Helicon MBO vond voor enkele studenten in het park dé plek voor diploma-uitreiking. De Urban BSO Spoorpark draait de hele zomervakantie volle bak door! Een plaats van en vooral voor iedereen; juist nu goed te merken waarbij ook parkpartners een aandeel in hadden. Er werden o.a. “Stille Filmavonden” en beachvolleybal toernooien op inschrijving, of voor familie en bedrijven georganiseerd. Veel sporters vonden met hun sportschool hun plekje; met bv de Picknick Latino. Het Spoorpark bood het Milieucafé Tilburg een alternatief met een Walking-versie. Voor de geo-cachers bleef het Spoorpark een uitdaging en wordt zelfs als “favoriet” vermeld. In november ging de Kiosk open, een echte aanvulling.

Spoorpark in verbinding met de buurt en de stad

De opkomst was hoog voor het eerste Spoorpark Café van het jaar; er werd een update van alle ervaringen gegeven. In verband met de aanhoudende Coronacrisis moest de augustus editie worden geannuleerd. Om de Omwonenden toch te voorzien van informatie en op de hoogte te houden van ontwikkelingen gingen nieuwsbrieven de deur uit.

Verbinding met de stad kwam tot uitdrukking in een gezamenlijke actie met het TextielMuseum in september, om de solotentoonstelling van Kiki van Eijk onder de aandacht te brengen. ROC Sport en Bewegen koos in februari het Spoorpark als examenlocatie voor examentrainingen.

In augustus vond, met een enorme aanpassing, ook dit jaar een deel van de Tilburg Orientation Program Week (TOP Week) in het Spoorpark plaats. Gemeente Tilburg liet ambtenaren van andere steden meekijken met een serie webinars; in één ervan was het Spoorpark het onderwerp.

Spoorpark in beeld

Het Duitse tijdschrift voor lansdschapsarchitectuur; ‘Garten+Landschaft’ bracht een mooi artikel “Einen Park von Bürger für Bürger”. Publicaties in elke editie van wijkkranten Noordhoek en Oud-Noord. De website TravelValley vernoemt het Spoorpark als ‘Spoorpark meest verrassende stadspark van Brabant’ en als leukste roadtrip door Brabant. Ook het ‘Brabants Buske’ van het gelijknamige tv-programma van Omroep Brabant bezocht het Spoorpark.

Rob van Pelt, actief als ‘Skatepool Ontdekkingsreiziger’ en filmmaker gaf aandacht aan Urban Sport als toffe ‘skatepools’ op zijn social mediakanalen én veelvoudig skimboarder kampioen Adrien Raza was hier! Het Spoorpark kreeg een bijzondere vermelding in de Gouden Pyramide 2020, de tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.

Gezichten behorend bij het Spoorpark

Bestuur Stichting Spoorpark
V.l.n.r. Anita de Haas, Noud Derks en Johan Dunnewijk

Parkmanager
Sophie Peters

Conciërge en groenbeheerder
Theo Horsten

Medewerker Communicatie
Anja Eijkemans

Parkpartners
V.l.n.r:
Eric Steur, Stichting Stadscamping Tilburg
Lois de Jong, Urban Sport Area
Bart Spijkers, Beach Tilburg
Rolien van Swam, Scouting Esjeeka
Dirk de Leeuw, T-huis
Koning Willem Alexander, vriend van het park
Jos van Bussel, Stichting Kempentoren
Lucy Bathgate, Levend Water
Sophie Peters, Parkmanager
Anita de Haas, Secretaris Stichting Spoorpark
Rien van Linschoten, T-huis

 

Jurgen Wens, Urban BSO Kinderstad

Paul Franssen, Stijn van der Burgt en Dave Kuppers van BeweegR