Trotse Spoorpark vrijwilliger Bertie in Wijkkrant De Noordhoek

dinsdag 10 november 2020 | Krant, Media, Nieuws

In de laatste editie van Wijkkrant De Noordhoek is ook dit keer weer aandacht voor het Spoorpark, er staat een kort bericht in met foto van de restauratiewagon die vorige maand naar het Spoorpark kwam en een leuk interview met Spoorpark vrijwilliger Bertie. 

De gezichten achter de vrijwilligers

In onze wijk zijn veel vrijwilligers actief op allerlei terreinen. In het buurthuis, bij de wijkkrant, in het buurtpreventieteam, de wijkraad, bij de organisatie van een activiteit. En dit is maar een greep uit de lijst. Belangeloos zetten zij zich in voor de wijk. Wie zijn dit zoal? In elk nummer laten we een vrijwilliger aan het woord komen. Deze keer maken we kennis met Bertie van de Bogart, werkzaam als vrijwilliger in het Spoorpark.

Er komt heel wat kijken bij het onderhoud van de tien hectaren Spoorpark. Een grote groep van ongeveer 40 vrijwilligers zorgt voor het dagelijks onderhoud van het groen, het opruimen van zwerfvuil en toezicht op de toren. Bertie is een van die vrijwilligers. Hij is 61 jaar, afkomstig uit Den Bosch, maar woont al elf jaar in de Bomenbuurt.

“Ik heb 40 jaar bij Heineken in de productie gewerkt en ben sinds een paar jaar vroegtijdig met pensioen. De hele dag thuiszitten is een hel, dus toen ik stopte met werken heb ik eerst de Tilburgse Koerier bezorgd en werkte ik later bij de Vier Jaargetijden.” Via een advertentie in het Brabants Dagblad is hij vrijwilliger geworden in het Spoorpark en is daar elke dag te vinden, zo’n 36 uur per week.

Ritueel
Hij begint elke dag in de ochtend bij de Kempentoren en gaat naar boven om alles te controleren. Onder leiding van conciërge en groenbeheerder Theo Horsten houdt hij zich daarna bezig met onderhoud van het groen in het park: onkruid verwijderen en schoffelen waar nodig. Hij doet dat samen met een aantal andere vrijwilligers. “Dat is een leuk groepje, we hebben lol met elkaar en nog nooit geen mot gehad.” Bertie is een vrolijke man met een positieve kijk op het leven. Hij doet dit werk om bezig te zijn in de buitenlucht. “Dat is gezonder dan de hele dag binnenzitten.”

Het leukste werk vindt hij het bijhouden van de toren: kijken of het toegangspoortje nog werkt en zorgen dat bezoekers naar boven kunnen. Als er ‘kunstenaars’ actief zijn geweest moet hij die graffity zo snel mogelijk verwijderen. ’s Avonds gaat hij weer voor  controle naar boven om te kijken of er niemand achtergebleven is. Stel je voor dat iemand onwel is geworden en hulp nodig heeft. Tot slot wil hij graag een compliment geven aan de leiding, die net als hij trots mag zijn op het prachtige park.

Bron: Wijkkrant De Noordhoek | Nummer 7 2020
Tekst: Clemens Audenaerd
Foto bij artikel: Han van den Berg

 

Meer nieuws:

12 Nieuwe bomen geplant in het Spoorpark

12 Nieuwe bomen geplant in het Spoorpark

Afgelopen maand zijn er twaalf nieuwe bomen geplant in het park. Deze bomen zorgen voor meer schaduwplekken in de zomer; iets waar parkbezoekers veel behoefte aan hadden. Ook is er een gras/betonpad aangelegd op het grasveld en zijn alle bomen op het grasveld voorzien...

Lees meer
Word onderdeel van de Spoorpark familie

Word onderdeel van de Spoorpark familie

Ontdek het grootste burgerinitiatief van Nederland - het prachtige Spoorpark in Tilburg! Wil jij bijdragen aan de bloeiende groene oase die ons park is? We hebben diverse teams die wachten op enthousiaste vrijwilligers zoals jij!   Welke teams zoeken versterking?...

Lees meer
Spoorpark LIVE op zaterdag 29 juni

Spoorpark LIVE op zaterdag 29 juni

Spoorpark LIVE komt terug op zaterdag 29 juni 2024! Het festival bundelt al het moois (én méér!) dat Spoorpark LIVE te bieden heeft in één onvergetelijke festivaldag. Dit jaar voor het eerst met bijzondere internationale headliners! Allemaal - uiteraard - in ons...

Lees meer