Grondwaterstand Spoorpark inzichtelijk gemaakt

donderdag 10 maart 2022 | Natuur, Nieuws

De vijver in het Spoorpark is een hele grote regenwaterberging. Als het regent stroomt het water van de daken en wegen in de Spoorpark vijver. Tijdens een flinke regenbui kan er meer dan 10.000 grote regentonnen (2170 m3) in één keer worden opgevangen en stijgt het waterniveau. Als het flink regent zelfs tot boven de eerste houten vlonder trede. Daarna zakt het langzaam weg in de oevers rondom de vijver en komt zo in het grondwater terecht.

Wat doet dat met de grondwaterstand?
Verbetert dat de grondwaterstand zodat de planten in het park beter de droge periodes kunnen overleven? Dat willen we natuurlijk weten en daarom is onlangs een grondwaterpeilbuis op het Spoorpark geplaatst. Met dank aan provincie Brabant en gemeente Tilburg voor de financiering. De peilbuis is 5 meter diep en met de hand geboord. Op dit moment staat het grondwater 3,2 m onder het maaiveld.

Eerste resultaten
De eerste resultaten laten zien dat het grondwater tussen 28 januari en 4 maart 52 cm is gestegen. Dat komt door de vele regen die in die periode is gevallen. Dat kon je toen goed zien aan de hoge waterstand (zie foto boven). Dat komt ten goede aan de planten en zorgt voor een mooi groen park.

Traditioneel gebeurt het uitlezen van de grondwaterpeilbuizen nog handmatig, tweemaal per jaar. Al die gegevens uit heel Nederland kun je hier vinden. Als je wilt kun je ook naar andere plekken op de kaart scrollen. Bijvoorbeeld in de buurt van je eigen huis of naar een andere stad of ergens in de natuur.

Binnenkort kun je de stand van het grondwater volgen op de pagina water onder de natuur pagina’s op de Spoorpark website. Je vindt daar nu al heel veel info over het water in het park.

Wij zijn een burgerinitiatief, dus ook het uitlezen van de grondwaterstanden doen we op een manier die daar bij past, namelijk innovatief en in samenwerking met gemeente Tilburg. In de peilbuis wordt een sensor aangebracht die middels telemetrie de meetgegevens doorgeeft aan de ICT vrijwilligers in het Spoorpark. Die zorgen dat het op de website afleesbaar wordt. De gemeente heeft de meerkosten voor deze telemetrie betaald om zo samen met ons te leren of deze methode ook een goed idee zou zijn voor de andere peilbuizen in Tilburg. Mooi toch!

 

Meer nieuws:

Stem op het Spoorpark voor het Zonnetje 2023!

Stem op het Spoorpark voor het Zonnetje 2023!

Het Spoorpark is één van de drie genomineerden voor Het Zonnetje 2023. Dit is een prijs die ieder jaar door de deltacommissaris wordt uitgereikt op het Nationaal Deltacongres. Dit jaar gaat de prijs naar een burgerinitiatief, en het project 'Levend Water' van Lucy...

Lees meer
Spoorpark kleurt rood tijdens Redhead Days 2023

Spoorpark kleurt rood tijdens Redhead Days 2023

In het weekend van 25 tot en met 27 augustus trekken roodharigen over de hele wereld naar Tilburg voor de Redhead Days. In het Spoorpark vinden allerlei activiteiten plaats en wordt de festivalcamping georganiseerd door de Stadscamping Tilburg. Redhead Days is het...

Lees meer