Foto: Rob Vennix
Natuurlijk hebben alle mensen die bezig zijn met de realisering van het Spoorpark niets tegen honden. Onze voorzitter heeft er zelf twee. Toch is uit het oogpunt van ‘een schoon en veilig park, nu en in de toekomst, gekozen voor een hondenvrij park.
De volgorde bij het vaststellen van een aantal uitgangspunten van het park is nooit geweest: hondenverbod om het schoon te houden. Het was andersom: We willen een schoon park en welke maatregelen moet je dan nemen. Daaruit is voorgekomen dat we géén hondenpoep in het park willen en dat is alleen te bereiken door klip en klaar te zeggen dat dit een hondenvrij park moet zijn. Zo is ook gesteld dat een veilig park onder meer betekent dat het ’s nachts op slot gaat, dat er toezicht is in de vorm van parkmanager en conciërges.
Het besluit over een hondenvrij Spoorpark is twee jaar geleden al genomen. ‘Moedig”, zo is het besluit veelvuldig betiteld. Dat blijkt weer wanneer het Brabants Dagblad op 2 augustus jl. een online peiling over dit onderwerp houdt. De gemoederen tussen voor- en tegenstanders lopen op. Het onderwerp leeft; dat doet het altijd. Want zelfs op deze dag midden in de vakantie, nemen ruim 2000 Tilburgers de gelegenheid te baat hun mening hierover te geven. Uitkomst: 69% vindt het een prima beslissing.
Hoewel het geen representatieve steekproef is, weet het Spoorparkbestuur zich met deze uitkomst wel gesteund in een van de belangrijke huisregels van het park. Het Spoorpark is niet het zoveelste park in de stad; het schrijft geschiedenis als het grootste burgerinitiatief van Nederland. In het verlengde daarvan zou je ook kunnen stellen dat het Spoorparkbestuur weet wat de Tilburgers willen: een park dat zich van alle andere parken onderscheidt omdat er altijd reuring zal zijn en daarmee jong en oud zal verleiden om ernaartoe te komen. Om die wens gestalte te geven draagt het Spoorpark zorg voor behoud, beheer en het duurzaam in standhouden van de basiskwaliteiten, die samen te vatten zijn als: rust, ruimte, groen, schoon, recreatie, sport, ontmoeting, diversiteit, veiligheid en educatie.
Een hondenvrij park kan benaderd worden vanuit de term ‘verbod’. Het Spoorpark benadert het liever vanuit de term ‘vrij van hondenpoep en een plek waar kinderen vrij en onbekommerd kunnen spelen en niemand bang hoeft te zijn voor loslopende of aangelijnde honden.” Een van de destijds geselecteerde burgerinitiatieven was: ‘Natuurlijk buitenspelen voor kinderen’. Dat idee is omarmd. Zo is er een 220 meter lange speelbeek, een waterplein, een groot speelveld en een prachtig talud. Kinderen kunnen er overal spelen. Dat geldt ook voor de scouting die in het park komt en de buitenschoolse opvang. Het totale park biedt verder tal van sportactiviteiten en – mogelijkheden en hedendaags vertier voor skaters en BMX-fietsers. Dat alles binnen een fraai aangelegd park met bloemen, struiken en bomen. Kortom: wil je zo’n park nu en in de toekomst in de binnenstad de kwaliteit blijven bieden die het bij de opening volgend jaar zal hebben, dan is het uitgangspunt van ‘hondenvrij’ niet voor niets gekozen. En gelukkig is tweederde van de deelnemers aan de peiling van het BD het daarmee eens. Overigens niet zo verrassend, want in juni bleek uit de jaarlijkse Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat hondenpoep en hard rijden de grootste ergernissen zijn van de inwoners van grote steden. Tilburg spant wat hondenpoep betreft zelfs de kroon in deze regio. Ruim 7 van de 10 inwoners ergert zich eraan. In Den Bosch en Oss ligt dat percentage op 66 procent.
Zijn we de hond dan helemaal vergeten? Nee. In de noordwesthoek van het gebied komt onder de monumentale bomen een mooie hondenuitlaatplaats. Net buiten het park met een eigen omheining.
Anita de Haas
Secretaris Bestuur Stichting Spoorpark