Het Spoorpark in Tilburg laat de toekomst van parken zien

donderdag 25 februari 2021 | Krant, Media

Nederland kent vele mooie parken en tuinen, van kloostertuin tot schooltuin en van paleistuin tot rosarium. Sinds de coronacrisis worden die drukker bezocht dan ooit. Maar wat zie je als je zo’n park of tuin bezoekt? Wat is de geschiedenis? Wat waren de ideeën achter een bepaalde aanleg? In ‘Parkzicht’ in NRC schrijft Wim Pijbes over Nederlandse tuinen en parken. En ook het Spoorpark passeert vanzelfsprekend de revue.

Wim Pijbes ziet een nieuwe generatie stadsparken ontstaan nu politieke partijen het belang van groen lijken te beseffen, ook al wordt er meer gebouwd dan geplant. In een door hem geschreven serie ‘Parkzicht’ in NRC gaat het over parken, verspreid door het land, bekende en minder bekende. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met onze toekomstige parken?

Er lijkt een kentering gaande die laat zien dat waar overheden serieus bereid zijn – ook al is het schoorvoetend – werkelijk ruimte te bieden aan betrokken burgers, er meer mogelijk is en het resultaat beter. Het in deze rubriek eerder besproken Singelpark in Leiden, het Wilhelminapark bij Utrecht (waarover een andere keer) en het Spoorpark in Tilburg zijn de eerste voorbeelden.

Over de totstandkoming van het Spoorpark schrijft Pijbes:
Tilburg ging daarin het verst. Daar gaf de gemeente grootmoedig de regie uit handen en ontstond het grootste burgerinitiatief van ons land. En het resultaat was juist geslaagd omdat, zoals bij de opening (21 juni 2019) werd gememoreerd: „De gemeenteraad op zijn handen moest gaan zitten en de wethouder ook. Daar is het park beter en mooier van geworden.” Het behoud en beheer zijn hier tegenwoordig in handen van een stichting en in aanvulling op de gemeentelijke bijdrage laten vrienden, vrijwilligers, donateurs, en fondsen zien hoe de toekomst van het Nederlandse park eruit kan zien.

Het Spoorpark behoort tot de nieuwe generatie stadsparken, vergelijkbaar met het eveneens op een voormalig spoorterrein aangelegde Park am Gleisdreieck in Berlijn waar ook bewoners een belangrijke rol spelen. Net als in Tilburg biedt het Berlijnse park ruimte aan oude en nieuwe stedelijke behoeften. Bootcamps en bezinning, biodiverse beplanting en hippe horeca, een eigentijdse oase voor de homo ludens urbanus. Dankzij burgerinitiatief én een ruimdenkend, toeziend stadsbestuur beschikt Tilburg op een voormalig spoorterrein over een inspirerend 21ste eeuws stadspark voor, door en vooral ván iedereen.

Wim Pijbes is oud-directeur van het Rijksmuseum. Momenteel is hij directeur van de Stichting Droom en Daad, een in 2017 opgericht filantropisch vermogensfonds dat investeert in het cultureel aantrekkelijker maken van Rotterdam.

Lees het volledige artikel op de website van NRC >

Foto boven artikel: Merlin Daleman

Meer nieuws:

Vrijwilliger in het zonnetje: Mare (17)

Vrijwilliger in het zonnetje: Mare (17)

Vrijwilligers zijn een onmisbare factor voor het Spoorpark. Zonder hen zou er niemand kunnen genieten van een mooi en schoon Spoorpark. Daarom zetten wij ze graag in het zonnetje. Deze keer hebben we gesproken met Mare, de jongste vrijwilliger van het park.   Hoi...

Lees meer
Nieuwe naam overkapping bekend: De Remise

Nieuwe naam overkapping bekend: De Remise

Gisteren vond de onthulling van de naam voor de overkapping plaats. De Remise kwam als winnaar uit de strijd, en troefde hiermee Het Perron en de Overstap af. Veel mensen maakten hun voorkeur duidelijk; er zijn namelijk maar liefst 312 stemmen binnengekomen. 42%...

Lees meer
Bedrijvencompetitie beachvolleybal op drie vrijdagavonden

Bedrijvencompetitie beachvolleybal op drie vrijdagavonden

Dit jaar organiseert Beach Tilburg op het terrein van BeweegR in het Spoorpark weer een beachvolleybal competitie voor bedrijven. Dit jaar zelfs op drie avonden! Op vrijdagavond 12 mei, 9 juni en 14 juli kun je samen met je collega's de sportieve uitdaging met andere...

Lees meer