Spoorpark Jaarverslag 2021

Bekendheid Spoorpark voortgezet in 2021

Na een mooie start in 2019 en voortgang in 2020 zet de bekendheid van het Spoorpark zich ook landelijk voort. Er kwamen diverse aanvragen vanuit steden als Bergen op Zoom, Zaltbommel, Arnhem en Almelo naar het ontstaan en ontwikkeling van het Spoorpark.

Er worden vele rondleidingen gegeven en er wordt informatie uitgewisseld. Ook mochten we excursies verzorgen voor opleidingen van de BUAS, Van Hall Larensein, De Nieuwste school, Willem II College, Beatrixcollege, De Rooi Pannen en vele anderen.

Gouden piramide
Ook op toeristisch vlak is het Spoorpark steeds vaker en beter zichtbaar. Honey Guide heeft het Spoorpark opgenomen als één van de parels. Deze organisatie, die toerisme met een positieve impact stimuleert, vindt dat daar het Spoorpark zeker bij past. Naast toeristische platforms als VisitBrabant en Tripadvisor wordt het Spoorpark ook op andere gebieden geprezen. Hoewel het Spoorpark geen nominatie kreeg voor de Gouden Piramide 2020, is het park wel zeer bijzonder gevonden door de jury van deze tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.

 

ONTWIKKELINGEN

Vrijwilligers van het Spoorpark

Nu steeds meer bezoekers het Spoorpark weten te vinden zijn oren en ogen belangrijk ter ondersteuning om een goede sfeer te bewaren en sociale samenhang te bevorderen. Zo ging in april een nieuw team vrijwillige Parkcoaches, aan de slag. Zij zorgen enerzijds voor directe meldingen van opvallende zaken. Anderzijds is juist het voorkomen van onveilige situaties of toename van zwerfafval in het park één van hun voorname taken. Er is gestart met 2 shifts waarbij met twee parkcoaches samen deze dienst lopen. Komend jaar wordt dit uitgebreid naar 4 shifts. 

Sociaal maatschappelijke rol

Het Spoorpark vervult ook een sociale maatschappelijke rol en die betrokkenheid werd mede gerealiseerd door in te gaan op een aanvraag van het Refugeeteam en de Diamant Groep om statushouders als vrijwilliger aan te laten sluiten. Het is een win-win situatie waarbij zij bijvoorbeeld in het groenteam van start zijn gegaan en daarbij enthousiast Nederlands leren en sociale contacten opdoen.

Zichtbare ontwikkelingen

Vanzelfsprekend wil het Spoorpark een zo veilig mogelijke omgeving bieden voor alle parkgasten. Met de plaatsing van twee AED’s werd dat idee meer gestalte gegeven. Het beweegcentrum en kantoor van BeweegR aan de westkant van het park werden opgeleverd. De opening in de 2e helft van het jaar van hun horecagelegenheid “LOOS” is een mooie en vooral gezellige uitbreiding aan die kant. Ook werd een eerste start naar een vitaliteitsevent gemaakt. De bebording die de bezoekers van informatie voorzien werd afgerond. Het T-huis kreeg een nieuwe management, dat ging in augustus van start.

Bij het geven van presentaties in het Spoorparkgebouw wordt het galmend geluid vaak als lastig ervaren. Om dat nu prettiger te laten verlopen werden akoestische maatregelen genomen, uitgevoerd door het klusteam. Dit team vrijwilligers pakte ook de indeling van de berging aan met een overzichtelijkere uitstraling.

Dit jaar werd de tot standkoming én ontwikkeling van het Spoorpark als burgerinitiatief vastgelegd in twee informatie boekjes. Met de omschrijving van ontwerp, besluitvorming én aanleg van het park krijgen belangstellenden uitgebreide toelichting in woord en beeld.

Met de oprichting en samenstelling van een Maatschappelijke Advies Raad (MAR) wil Stichting Spoorpark een verbinding met de stad borgen.

Ecologie, flora & fauna

Dit jaar is volop aandacht besteed aan diverse nieuwe initiatieven in het groen. Aandacht voor kruiden kwam aan bod bij de Kruidenwandeling. Ontdekspoor over natuurbeleving en ontdekken beleefde de eerste versie en de Slootjesdagen trokken erg veel kinderen met hun ouders naar het park. Zij beleefden een fijne en ook leerzame dag.

Dieren voelen zich thuis
Dat diverse dieren zich al thuis voelen in het park is bekend. Bijzonder was het plaatsen van een meerkoet nest in de vijver, gemaakt door een betrokken buurtbewoner. Hij gebruikte de wilgentakken afkomstig uit het park. Sinds september is het IVN gehuisvest in het Spoorpark; zij gaan er voor zorgen dat de natuureducatie hier steviger wortelt en kan doorgroeien. Deze IVN afdeling Tilburg en Spoorpark Tilburg hebben reeds een samenwerking opgebouwd, die begon in 2017. Daarnaast heeft het Spoorpark een aandeel in de uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie Koel Tilburg door te zorgen voor meer groen, water en biodiversiteit in de stad.

De groen-vrijwilligers waren het hele jaar flink aan het werk, er werd groot onderhoud gepleegd aan de pumptrack en de boomspiegels aan de Oostkant. En natuurlijk werd na flink wat onkruidwieden de T-tuin weer een pareltje! Rondom BeweegR werden nieuwe struiken geplant en de bermen ingezaaid. Ook het Waterteam was erg actief met controle op de kwaliteit van het water en het schoonhouden van het waterplein tbv de veiligheid voor alle kinderen die er op zonnige dagen lekker spelen.

Bijzonder is dat Lucy Bathgate (63), parkpartner van project Levend Water verkozen is tot klimaatburgemeester van Tilburg. Toen ze in 1986 naar deze stad kwam, vroeg ze zich één ding af: “Waar is het water?”. Brouwers Groen, de groenaannemer van het Spoorpark, werd genomineerd voor de prestigieuze en Europese ELCA Green Park Award. En heeft ook gewonnen! Deze prijs, voor slechts één project per land, is opgezet om groen leven door en mét landschapsaannemers te promoten.

Milieubewust en duurzaam

Voor het Spoorpark is de rol duurzaam en milieubewust bezig zijn erg belangrijk; om zo een voorbeeld te zijn voor de vele bezoekers en hen daarin te stimuleren. Het uitdragen een voetgangersgebied te zijn werd extra benadrukt door het aanbrengen van grondcommunicatie d.m.v. een sjabloon en spuitverf.

Door extra veel bezoekers tijdens de lockdown was de hoeveelheid zwerfafval enorm en was een reden dit nogmaals te stroomlijnen. Het vrijwilligersteam prikkelateurs werkten elke dag vele uren, grotere bakken en extra glascontainers werden geplaatst. Ook de parkcoaches spraken de bezoekers aan op hun gedrag. Daarbij hielp het pak-je-zakje initiatief van Groen Extra als een extra bruggetje voor stimulerend gedrag. Met Pro-rail was regelmatig contact voor een schoon talud aan de spoorzijde. De landelijke Clean-upday kreeg aandacht. Alle inspanning leverden een verbetering op en had goede resultaten: het afval wordt nu, meestal, bij de bakken verzameld. Een mooi voorbeeld was studentenvereniging Vidar die na een event, de volgende ochtend afval kwam ruimen.

Om te voorkomen dat er nog meer plastic flesjes in het park achterblijven, biedt Brabant Water gratis kraanwater aan in het Spoorpark in de vorm van tappunten. Ruim ondersteunt was de actie van Van-pret-naar-pet; zij waren voor de tweede keer aanwezig om bezoekers kennis te laten maken in de verwerking van deze flesjes.

Het klusteam, dat ook uit betrokken vrijwilligers bestaat, bewerkten in het voorjaar de picknick tafels, de schade door bbq en graffiti werd door hen verholpen. De opgeknapte tafels kregen een nieuwe plek in het park, om zoveel mogelijk bezoekers de gelegenheid te bieden met gezinnen in het park te verblijven.

 

Gevolgen Coronaperiode: Spoorpark dé plek voor ontmoeting

De overheid riep in verband met het Corona virus op om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. Ook in het Spoorpark ondervonden we daarvan direct de gevolgen. Want juist in tijd van de lockdown en de bijkomende maatregelen was het Spoorpark bij uitstek dé plek om anderen te ontmoeten en even weg te zijn uit de dagelijkse beslommeringen. Het was dan ook vaak erg druk. Om mensen toch te wijzen op de regels werd dit zichtbaar gemaakt door banners en stickers, die in het park werden opgehangen en aangebracht. Ook werden de openingstijden keer op keer aangepast en moest het park zelfs een keer sluiten.

Diverse parkpartners moesten hun onderneming sluiten. Dat gold voor restaurant het T-Huis, evenals het complex van Beach Tilburg,  Scouting Esjeeka en de Urban BSO. Op Stadscamping Tilburg vond de NLdoet dag geen doorgang en de camping voor het NK Skateboarden werd geannuleerd; de feestelijke ingebruikname van de schaaktafels en ook het Spoorparkcafé over evenementen ging niet door. Het event Spoorpark LIVE 2021 werd later in het jaar geprogrammeerd maar ook op die datum kon het geen doorgang hebben.

Drukte in Coronatijd, bezoekers staan in de rij bij de Kiosk

Het doorgeschoven Mout bierfestival voelde met flinke aanpassingen te samen met het Redhead festival een klein beetje als vanouds. Bezoekers genoten! De Kempentoren, de Kiosk en de openbare toiletten konden met toezicht open blijven. Het park trok ook in deze tijd dus erg veel mensen, zorgde voor een locatie waar men kon ontspannen, zowel in de winter als de zomer. Naast het Amsterdamse Vondelpark stond het Spoorpark landelijk in the picture wegens de drukte. De behoefte aan ontspannen, even er uit te zijn én elkaar ontmoeten was zeker door de vele coronamaatregels de reden dat men het Spoorpark vond. Dit was ook de reden dat een druktemeter werd ontwikkeld en op de site geplaatst werd zodat ieder kon zien hoe toegankelijk het park was.

Op Koningsdag stond het multidisciplinair kunstenaarscollectief Tilburg Cowboys aan de poorten om met hun kunstzinnig project bezoekers  te attenderen op afstand en afval. Maar liefst tien beveiligers waren nodig om de drukte aan de poorten te regelen. Ook in de heerlijke zomer met het aangename weer bezochten veel Tilburgers het park. De TOP-week van de UvT maakte gebruik van het park als doorstroomlocatie tijdens de lunchtijd zich houdend aan alle regels.

Het twee-jarig bestaan van het Spoorpark werd slechts op een subtiele manier gevierd waarbij het accent lag op de “Vrienden Van”.   Met hun ondersteuning kunnen we nog meer realiseren. De overkapping, waarvoor nog geen definitieve invulling gerealiseerd is, bood regelmatig een oplossing voor het houden van een bijeenkomst. Zo organiseerde het milieucafé er een geslaagde meeting. Toch was er genoeg te beleven; zo vond voor de derde keer de Art Fair plaats.

Aangepaste openingstijden

Bezoekers worden geattendeerd op 1,5 meter regel

Ludieke actie Tilburg Cowboys 

Spoorpark in verbinding met de buurt en de stad

Talloze keren werd dit jaar de belangrijke en bijzondere functie van dit mooie burgerinitiatief voor de stad duidelijk. Veel Tilburgers vonden hun weg naar het park om even te relaxen, weg van achter de laptop, voor een wandelingetje en frisse lucht; daarnaast was het een heerlijke plek de winter te beleven. Er was volop sneeuwpret met slee, langlauf en skies en er werd geschaatst op de vijver. Jong en oud genoot van “Winterwonderland Spoorpark”. Stadsnieuws Tilburg en de diverse wijkkranten uit de buurt deden verslag hiervan, er waren veel leuke artikelen te lezen.

We mochten ook de nieuwe wethouder Bas van der Pol verwelkomen, die de plaats inneemt van Berend de Vries en hopen op wederom een prettige samenwerking. Berend de Vries was de trotse wethouder ten tijde van het proces, de realisatie en opening van het Spoorpark. Het hele team Spoorpark bedankt hem voor zijn inzet en constructieve samenwerking.

De nieuwe bewegwijzering aan de achterkant van het station leidt bezoekers richting het Spoorpark. Het park is een ook een ideale locatie om te sporten; dat bewees Beach Tilburg die voor de eerste keer de eredivisie beachvolleybal wedstrijden naar Tilburg haalde. Met de eerste editie van Skatecamp op de Stadscamping én met een sessie voor professionals en obstacle-run en bootcamp trainingen bij BeweegR was Spoorpark een uitdagende locatie. Stg. Stukkenjagers, die de schaaksport onder de aandacht wil brengen door in de openbare ruimte schaaktafels te plaatsen, verleidden schakers naar het Spoorpark te komen voor een weekend-tournooi. Er staan namelijk ook twee tafels in het park, vlakbij het T-huis.

Nieuw en zeer geslaagd was het eerste Tilburgse kampioenschap Kubb dat zelfs te maken kreeg met te veel aanmeldingen. Voor de informatie-bijeenkomsten voor de buurt over het door Marquart Architecten gemaakte ontwerp voor de woontoren aan de westzijde van het Spoorpark stelden Roozen van Hoppe een inloopruimte op. Het Spoorpark was ook een plek voor een verdrietig afscheid. Voor de 12-jarige Jayden, slachtoffer van een verkeersongeluk, werd een stille tocht georganiseerd. Hij was een vaste bezoeker met zijn vriendengroep. Ook gaf het Spoorpark Stichting Verhalis de ruimte om er samen met Tilburgers een tijdelijk monument ter nagedachtenis van 140 joodse Tilburgers te maken; afkomstig uit het Amsterdamse Namen en Nummers. In stilte vonden veel bezoekers elkaar daar.

Deelnemers aan het Red Head festival dat in aangepaste vorm doorgang vond, zorgde voor internationale bezoekers. Zij zorgen ook voor bijzondere aandacht in de media. De komst van de Sint, die met een geslaagde spelletjesmiddag het Spoorpark aan deed, maakte veel kinderen en (groot)ouders blij. En wie kent de Spoorpark kat Muis niet, regelmatig te vinden in het park en zelfs op ons kantoor! Inmiddels heeft het geliefde beestje zelfs een eigen Facebook pagina.

Sneeuwpret in februari 2021

Bestuur, management en medewerkers Spoorpark

Parkmanager
Sophie Peters

Conciërge en groenbeheerder
Theo Horsten

Medewerker Communicatie
Anja Eijkemans

Bestuur Stichting Spoorpark
V.l.n.r. Anita de Haas, Noud Derks en Johan Dunnewijk

Lucy Bathgate