Monument in Spoorpark ter nagedachtenis aan Joodse Tilburgers

maandag 30 augustus 2021 | Nieuws

In 2021 worden ruim 140 Joodse Tilburgers herdacht die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd uit onze stad. Stichting Verhalis maakt samen met Tilburgers een tijdelijk monument in het Spoorpark. Deelnemers aan deze herdenking ontfermen zich over één van de slachtoffers en maken thuis voor hem of haar een naambordje dat wordt gebruikt bij de herdenking op vrijdag 3 september in het Spoorpark. De deelnemers leggen het naambordje uiteindelijk op een grote plattegrond van Tilburg. Zo worden de buurtbewoners van toen symbolisch thuisgebracht.

Mini-vertel-voorstelling
De joodse François Busnac was circusartiest en woonde met zijn gezin in de Coeck van Aelststraat, bij het Wilhelminapark. In 1943 werd hij opgepakt door de chef van de SD, Piet Gerrits. Theatermaker en circusartiest René Hildesheim maakt een mini-vertel-voorstelling met circuselementen over Busnac en zal deze voorstelling een aantal maal spelen op 3 september in het Spoorpark.

Muziek
Ook Kamerkoor Ad Parnassum, onder leiding van Anthony Zielhorst zal op 3 september optreden. Zij zingen op meerdere momenten in de middag de namen van Joodse slachtoffers en zingen enkele stukken tijdens de afsluiting van 18.30 uur tot 19.00 uur. De in Tilburg wonenende Peruaanse componist Bruno Culotti zal muziek componeren voor deze herdenking die wordt uitgevoerd door de Colombiaanse saxofonist David Bello Arcos. Beiden hebben net hun master aan het Tilburgs conservatorium afgerond.

Kunstproject
Namen en nummers Tilburg komt voort uit het Amsterdamse project Namen en Nummers waarmee sinds 2012 jaarlijks de weggevoerde Joden uit de Oosterparkbuurt worden herdacht. ‘Uit het donker naar het licht’ is het leidmotief van artistiek leider Ida van der Lee. Alles wat er niet mag zijn, wat taboe is, dat weggestopt is, kan rekenen op haar aandacht. Het ritueel is op een zorgvuldige manier door de kunstenaar ontwikkeld en vormgegeven. Na de Oosterparkbuurt gaat Verhalis nu ook in Brabant herdenkingen organiseren.

Beladen datum
3 september is een beladen datum. Toen werden de Tilburgse joden vermoord in Auschwitz, die 7 dagen eerder vanuit Tilburg per trein gedeporteerd werden. In het Spoorpark ligt een stuk spoor waar rondom heen de ceremonie wordt vormgegeven.

Het programma op vrijdag 3 september ziet er als volgt uit:
15.00 – 18.00 uur naambordjes neerleggen
18.30 – 19.00 uur gezamenlijke herdenking met muziek
Locatie: op het stukje grasveld naast ingang zuid aan de Hazelaarstraat (tussen de Stadscamping en de camperplaatsen)

Meer nieuws:

Spoorpark LIVE staat weer voor de deur

Spoorpark LIVE staat weer voor de deur

De voetjes kunnen van de vloer, want vandaag begint Spoorpark LIVE 2024! Dit jaar is het evenement in een iets ander jasje gestoken. Waar het voorheen twee festivaldagen waren, is er nu één concert en één festivaldag.    Spoorpark LIVE Concert: Massive Attack...

Lees meer
Opbouw Spoorpark LIVE van start

Opbouw Spoorpark LIVE van start

Vandaag is de opbouw van Spoorpark LIVE gestart. De aankomende periode zal het park om die reden beperkt, en op gegeven moment (bijna helemaal) gesloten zijn. Op het moment van het evenement (27-29 juni) is het park alleen toegankelijk voor de bezoekers van Spoorpark...

Lees meer
Laat jouw kwaliteiten zien in de Remise!

Laat jouw kwaliteiten zien in de Remise!

Heb jij een mooie hobby, beschik jij over een vorm van kunst of een andere kwaliteit die je graag zou willen laten zien? Maak dan gebruik van De Remise in het Spoorpark! De ruimte is gratis te gebruiken voor jouw kunst, opvoering of tentoonstelling voor maximaal drie...

Lees meer