Marieke Vromans wint publieksprijs Brabant Cultuur

dinsdag 27 februari 2018 | Nieuws

Marieke Vromans is één van de drie Brabantse talenten die de komende maanden het gezicht zijn van de campagne Brabant Cultuur, een gezamenlijk initiatief van de provincie, brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc), Brabant C, Cubiss en Kunstbalie. Dat werd maandagavond 26 februari bekend gemaakt in het provinciehuis in ’s-Hertogenbosch. Gedeputeerde Henri Swinkels maakte bekend op welke drie culturele talenten het meest gestemd is de afgelopen maand. Het werd een Tilburgs feestje want naast Marieke kregen ook de uit onze stad afkomstige Frank Adams en Jacqueline Hamelink de meeste stemmen van de dertig genomineerden. Deze werden geselecteerd uit 170 talenten die door de Brabantse kunst – en cultuur sector zijn voorgedragen. Behalve dat zij het gezicht zijn van de campagne, winnen Vromans, Adams en Hamelink ook een bedrag van 2.500 euro.

Marieke Vromans
Opgeleid als landschapsarchitect en grafisch ontwerper verbindt Marieke beeldende kunst met ontwerp van de openbare ruimte. Marieke: “Ik vind dit wel echt een erkenning. Ik maak mijn werk voor mensen, en dit is een publieksprijs dus dat betekent veel voor mij. Het is belangrijk dat ik mijn visie op de openbare ruimte meer kan uitdragen, en zo’n prijs helpt bij de zichtbaarheid en de bekendheid van mijn werk. Ik ben er dus heel blij mee.”

Voor Spoorpark Tilburg heeft Marieke ‘De Rits’ ontworpen, een gigantische rits die de stad open ritst, het park aan je voeten legt en iedereen tot de verbeelding spreekt. Het kunstwerk gaat het park de verbinding aan met het gehele parkontwerp.

 

Frank Adams
Tilburger Frank Adams is artistiek leider/chef dirigent van diverse (professionele) orkesten. In Tilburg is hij mede initiatiefnemer van het nieuwe kamerorkest. Hij dirigeerde afgelopen jaren in binnen- en buitenland.”Deze prijs stelt me in staat om mezelf profileren. Het is een publieksprijs, dus mijn publiek waardeert me genoeg om de moeite te nemen om op me te stemmen. Dat vind ik geweldig. Bovendien heb ik door deze campagne de andere 29 talenten leren kennen, het overgrote deel kende ik nog niet. Dat is toch prachtig!”, reageert Adams op de prijs.

Jacqueline Hamelink
Jacqueline Hamelink (Tilburg) is artistiek leider bij Sounding Bodies. Als celliste/performer en maker beweegt ze zich vanuit hedendaags muziektheater, tussen en over de grenzen van muziek, dans, theater en beeldende kunst. Ze is ontzettend blij met de prijs: “Ja, eigenlijk veel blijer dan ik had verwacht. Ik vind iedereen die genomineerd is al geweldig, dus ik had helemaal nergens op gerekend. Ik wil met mijn werk graag mensen gelukkig wil maken en wil ze raken, en blijkbaar zijn er genoeg mensen geweest die dat zo voelen. Daar doe je het voor. Super dat ze ook de moeite hebben genomen om op me te stemmen.”

Brabant is rijk aan cultuur, dit willen de initiatiefnemers van Brabant Cultuur meer zichtbaar maken bij een groter publiek. De campagne zet pareltjes in de kijker: talenten, organisaties en initiatieven waarvan iedereen moet weten dat ze uit Brabant komen. De Brabander moet trots worden op cultuur in én uit Brabant, dit is een van de opdrachten in het cultuurbeleid.

Unieke aanpak
Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): “Het eerste thema is talentontwikkeling, omdat we graag zichtbaar willen maken dat de Brabantse aanpak van talentontwikkeling uniek is. We hopen dat heel veel Brabantse talenten en hun werk een stuk bekender worden doordat we ze breed onder de aandacht brengen. Want we hebben geweldige talenten in Brabant.”

Meer nieuws:

SeniorenFit bij BeweegR

SeniorenFit bij BeweegR

Aan de Westkant van het Spoorpark zit BeweegR, een community voor sport, vitaliteit en gezondheid. Bij BeweegR is genoeg te doen, waaronder Seniorenfit! SeniorenFit lessen worden gegeven door ervaren trainers en fysiotherapeuten en bestaan uit oefeningen voor het...

Lees meer
Schaduwoffensief in Spoorpark met acht nieuwe bomen

Schaduwoffensief in Spoorpark met acht nieuwe bomen

Auteur: Bas Vermeer (Brabants Dagblad) Wie niet als een ei gebakken wil worden tijdens bloedhete zomers in het Spoorpark kan op het grasveld amper aan zon ontsnappen. Die kritiek is niet aan dovemansoren gericht, het park plant nieuwe bomen op prominente plekken. En...

Lees meer