Schaduwoffensief in Spoorpark met acht nieuwe bomen

maandag 9 oktober 2023 | Nieuws

Auteur: Bas Vermeer (Brabants Dagblad)

Wie niet als een ei gebakken wil worden tijdens bloedhete zomers in het Spoorpark kan op het grasveld amper aan zon ontsnappen. Die kritiek is niet aan dovemansoren gericht, het park plant nieuwe bomen op prominente plekken. En er zit een blikvanger tussen.

Samen met de architect van het park is gekeken op welke belangrijke locaties bomen komen te staan. “Want je wil meer schaduw, maar óók het open karakter van het park bewaren”, zegt parkmanager Sophie Peters. “Er komen acht bomen op het grote grasveld bij en ondertussen bekijken we hoe we meer schaduw aan kunnen brengen op het talud.”

Er komt een groepje zwarte tupelobomen in de hoek bij T-Huis te staan en drie hoge kersenbomen bij het waterplein. Peters: “Want dat is natuurlijk de plek waar veel jonge gezinnen zitten. Dat krijgt een fijn schaduwhoekje én ze hebben heel mooie bloesem.” De kersenbomen kunnen acht tot twaalf meter hoog worden. Blikvanger wordt een zware dame die bij het bruggetje halverwege het grasveld komt te staan: het gaat om de grote walnoot (of okkernoot) die achttien meter aan kan tikken. “Dat wordt dé grote parkboom, die kan heel breed groeien en zorgt zo voor veel schaduw.”

 

Hartstikke jong

De roep om meer bomen klinkt al langer en kwam recent weer naar voren bij een tevredenheidsonderzoek. Daarvoor werden 250 enquêtes afgenomen bij parkbezoekers van verschillende leeftijden. Een onderzoek waarin het park een dikke 8 kreeg. “Fijn uiteraard, maar we hadden natuurlijk ook wel kritische noten verwacht. De vraag om bomen en meer schaduw komt niet als een verrassing.” Een deel van het probleem is natuurlijk dat er veel bomen zijn geplant, maar het park nog hartstikke jong is. Om maar even een zijweg in te slaan: het Wilhelminapark staat bekend om de grote en hoge bomenpracht, maar wie er een foto van vlak na de aanleg bij pakt, ziet hoe het daar destijds begon: met iele boompjes en een kaal ogende vlakte.

Ook de nieuwe bomen van het Spoorpark moeten even de tijd krijgen, vertelt Peters. “Mensen denken al snel aan gigantische bomen, zoals ze al aan de randen van het park staan, maar die kun je niet vervoeren. Maar we gaan ze in een zo groot mogelijk formaat hier naartoe halen.”

 

En het grasveld dan?

De bomen komen bovenop een operatie die al in volle gang is: Het herstel van het grasveld. De bodem van het Spoorpark-grasveld zit vol puin, was daardoor te hard en wilde maar niet tot leven komen. Afgelopen jaar werd de bodem van de helft van het grasveld afgegraven en vervangen door goede aarde en ingezaaid met nieuw gras. Tevergeefs leek het even: deze zomer na festival Spoorpark Live! stond het nieuwe gras er niet florissant bij.

Wie er nu gaat kijken, ziet dat het grasveld heel gezond oogt. “Het herstellend vermogen is beter geworden, dat zie je nu dus terug,” zegt Peters. Ze is blij met de investering in de nieuwe bodem. Dit najaar wordt het tweede deel van het veld aangepakt en gaan de bomen de grond in. “En dan hopen we alles in het vroege voorjaar klaar te hebben.”

 

Meer nieuws:

SeniorenFit bij BeweegR

SeniorenFit bij BeweegR

Aan de Westkant van het Spoorpark zit BeweegR, een community voor sport, vitaliteit en gezondheid. Bij BeweegR is genoeg te doen, waaronder Seniorenfit! SeniorenFit lessen worden gegeven door ervaren trainers en fysiotherapeuten en bestaan uit oefeningen voor het...

Lees meer
Stem op het Spoorpark voor het Zonnetje 2023!

Stem op het Spoorpark voor het Zonnetje 2023!

Het Spoorpark is één van de drie genomineerden voor Het Zonnetje 2023. Dit is een prijs die ieder jaar door de deltacommissaris wordt uitgereikt op het Nationaal Deltacongres. Dit jaar gaat de prijs naar een burgerinitiatief, en het project 'Levend Water' van Lucy...

Lees meer