Spoorpark wordt steeds groener

maandag 9 september 2019 | Bouw Update, Nieuws

Foto boven: Rob Vennix

Het Spoorpark ziet er dankzij de regen, de inzet van onze vrijwilligers en de tijd die de pas geplante aanwas krijgt steeds mooier uit. In de vakantie periode ondersteunden medewerkers van Brouwers Groenaannemers de vrijwilligers om het park er netjes te laten uitzien. Dat was echt veel werk. Met een aantal ploegen ging men aan de slag in de bloementuin, met de borders en op het grote open grasveld.

Afgelopen week kwam Dave Ketelaars, projectleider Spoorpark bij Brouwers Groenaannemer, uitleg geven aan onze Theo hoe hij voortaan ook zelf met de elektrische heggenschaar en een bosmaaier uit de voeten kan. Hiermee kunnen de heggen mooi getopt worden en de grasrandjes weggewerkt worden. Theo kreeg uitgebreide uitleg over de werking ervan. Ook nog een handige tip; “Goed opletten, niet te veel zwiepen, want als er vlakbij mensen zijn en er schiet een steentje weg…..”

Op de Facebook pagina van Brouwers Groenaannemers vandaag een (terecht) trotse post over het resultaat van het het harde werken van de afgelopen tijd:

162 bomen geplant in het Spoorpark

Wij hebben terug gekeken in de historie en deze plek is zover als we kunnen zien (dat is ongeveer tot de middeleeuwen) een open plek geweest, die gemeenschappelijk gebruikt werd. Dat hebben wij als een bijzondere kwaliteit gezien – zeker zo dicht bij het centrum van de stad. Er zijn als ook de tuin en terras rond het T-huis klaar is 162 bomen in het park geplant. Daarbij zijn bewust de zonnige kant open en zonnig gelaten. Als de bomen die geplant zijn gegroeid zijn krijg je dus een lommerrijk én een zonnig deel.

Ook het KNNV (verbond van natuur, ecologie) adviseerde ons niet té veel bomen te planten, maar te streven naar verschillende biotopen. Plus wat je cadeau krijgt zijn de prachtige luchten. Ook de zonsondergangen zijn prachtig in het Spoorpark. Instagram staat inmiddels vol met prachtige foto’s daarvan, waaronder onderstaande foto.

Veel mensen maken opmerkingen over de openheid van het veld, maar wat daar ook meespeelt is de mogelijkheid die je hebt voor tal van evenementen. Op dit moment zijn er geen plannen om daar veranderingen in aan te brengen. Natuurlijk zijn ondertussen schaduwdoeken of parasols mogelijk, maar misschien zijn er oplossingen – met behoud van open kwaliteit- waar we nog niet aan gedacht hebben?

Help het Spoorpark groen te houden!

Vind je het ook leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan in het Spoorpark en samen met anderen te helpen bij het groenonderhoud in het park? Stuur dan een e-mail naar vrijwilligers@spoorparktilburg.nl en meld je vandaag nog aan als Groenmedewerker Spoorpark!

Je eigen stukje Spoorpark?

Word ‘Vriend van het Spoorpark’ en adopteer jouw eigen stukje park!

Vergadering of presentatie?

Huur presentatie- of vergaderruimte in het Spoorpark!

Meer nieuws:

Kermisrun is terug en doet Spoorpark aan

Kermisrun is terug en doet Spoorpark aan

Eén van de meest bijzondere hardloopevenementen van Nederland is na jaren weer terug op de agenda! Aanstaande zondag 24 juli, de eerste zondag van de Tilburgse Kermis, vormt de binnenstad van Tilburg en het terrein van de Tilburgse Kermis het decor van dit...

Lees meer
Foodtruck Festival TREK dit weekend in Spoorpark

Foodtruck Festival TREK dit weekend in Spoorpark

Dit weekend is het Spoorpark dé plek voor liefhebbers van lekker eten, drinken en gezelligheid voor jong en oud! Foodfestival TREK, het grootste rondreizende foodfestival van Nederland, komt dit jaar voor het eerst naar het Spoorpark. Bourgondiërs uit de wijde...

Lees meer