Spoorpark wordt steeds groener

maandag 9 september 2019 | Bouw Update, Nieuws

Foto boven: Rob Vennix

Het Spoorpark ziet er dankzij de regen, de inzet van onze vrijwilligers en de tijd die de pas geplante aanwas krijgt steeds mooier uit. In de vakantie periode ondersteunden medewerkers van Brouwers Groenaannemers de vrijwilligers om het park er netjes te laten uitzien. Dat was echt veel werk. Met een aantal ploegen ging men aan de slag in de bloementuin, met de borders en op het grote open grasveld.

Afgelopen week kwam Dave Ketelaars, projectleider Spoorpark bij Brouwers Groenaannemer, uitleg geven aan onze Theo hoe hij voortaan ook zelf met de elektrische heggenschaar en een bosmaaier uit de voeten kan. Hiermee kunnen de heggen mooi getopt worden en de grasrandjes weggewerkt worden. Theo kreeg uitgebreide uitleg over de werking ervan. Ook nog een handige tip; “Goed opletten, niet te veel zwiepen, want als er vlakbij mensen zijn en er schiet een steentje weg…..”

Op de Facebook pagina van Brouwers Groenaannemers vandaag een (terecht) trotse post over het resultaat van het het harde werken van de afgelopen tijd:

162 bomen geplant in het Spoorpark

Wij hebben terug gekeken in de historie en deze plek is zover als we kunnen zien (dat is ongeveer tot de middeleeuwen) een open plek geweest, die gemeenschappelijk gebruikt werd. Dat hebben wij als een bijzondere kwaliteit gezien – zeker zo dicht bij het centrum van de stad. Er zijn als ook de tuin en terras rond het T-huis klaar is 162 bomen in het park geplant. Daarbij zijn bewust de zonnige kant open en zonnig gelaten. Als de bomen die geplant zijn gegroeid zijn krijg je dus een lommerrijk én een zonnig deel.

Ook het KNNV (verbond van natuur, ecologie) adviseerde ons niet té veel bomen te planten, maar te streven naar verschillende biotopen. Plus wat je cadeau krijgt zijn de prachtige luchten. Ook de zonsondergangen zijn prachtig in het Spoorpark. Instagram staat inmiddels vol met prachtige foto’s daarvan, waaronder onderstaande foto.

Veel mensen maken opmerkingen over de openheid van het veld, maar wat daar ook meespeelt is de mogelijkheid die je hebt voor tal van evenementen. Op dit moment zijn er geen plannen om daar veranderingen in aan te brengen. Natuurlijk zijn ondertussen schaduwdoeken of parasols mogelijk, maar misschien zijn er oplossingen – met behoud van open kwaliteit- waar we nog niet aan gedacht hebben?

Help het Spoorpark groen te houden!

Vind je het ook leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan in het Spoorpark en samen met anderen te helpen bij het groenonderhoud in het park? Stuur dan een e-mail naar vrijwilligers@spoorparktilburg.nl en meld je vandaag nog aan als Groenmedewerker Spoorpark!

Meer nieuws:

12 Nieuwe bomen geplant in het Spoorpark

12 Nieuwe bomen geplant in het Spoorpark

Afgelopen maand zijn er twaalf nieuwe bomen geplant in het park. Deze bomen zorgen voor meer schaduwplekken in de zomer; iets waar parkbezoekers veel behoefte aan hadden. Ook is er een gras/betonpad aangelegd op het grasveld en zijn alle bomen op het grasveld voorzien...

Lees meer
Word onderdeel van de Spoorpark familie

Word onderdeel van de Spoorpark familie

Ontdek het grootste burgerinitiatief van Nederland - het prachtige Spoorpark in Tilburg! Wil jij bijdragen aan de bloeiende groene oase die ons park is? We hebben diverse teams die wachten op enthousiaste vrijwilligers zoals jij!   Welke teams zoeken versterking?...

Lees meer
Spoorpark LIVE op zaterdag 29 juni

Spoorpark LIVE op zaterdag 29 juni

Spoorpark LIVE komt terug op zaterdag 29 juni 2024! Het festival bundelt al het moois (én méér!) dat Spoorpark LIVE te bieden heeft in één onvergetelijke festivaldag. Dit jaar voor het eerst met bijzondere internationale headliners! Allemaal - uiteraard - in ons...

Lees meer