Spoorpark zoekt vrijwilligers voor monitoren waterkwaliteit

woensdag 8 april 2020 | Natuur, Nieuws

De vijver in een momenteel leeg Spoorpark. Foto door Rob Vennix.

Momenteel wordt er door Rots Maatwerk een systeem aangelegd waarmee water uit de vijver gebruikt kan worden op het waterplein. Hierdoor wordt de oranje/roodachtige aanslag rondom de fonteintjes voorkomen. Het vijverwater bevat namelijk minder ijzer dan het grondwater waarmee het waterplein tot nu toe van water werd voorzien. Om de kwaliteit te monitoren zoeken we vrijwilligers die ons daarmee willen helpen.

Het water uit de vijver wordt vanaf nu ook gebruikt om het speelveld te beregenen in droge periodes. Dan poppen in de nacht ondergrondse sproeiers omhoog, zodat het grasveld ook in droge periodes in goede conditie blijft en we daar hopelijk over niet al te lange tijd weer van kunnen genieten. Het systeem zal na deze week in gebruik worden genomen als de nieuwe bomen op het veld hun vaste voeten in de aarde van het Spoorpark hebben gekregen. Ook in de beek zullen bomen geplaatst worden. In dit geval gaat het om boomstammen die dwars over de waterbeek worden gelegd. Leuk voor kinderen om op te klauteren en overheen te balanceren zonder een nat pak te halen.

(bericht gaat verder onder de foto)

Werkzaamheden bij het waterplein

Moeder eend op nest

Doordat er nu geen bezoekers in het park zijn kan de prille natuur zich ongestoord verder ontwikkelen. In het gedeelte van de waterbeek waar het helofytenfilter is, zit momenteel een goed gecamoufleerde vrouwtjeseend haar eieren uit te broeden. De rust van een gesloten park doet haar goed. Binnenkort hopen we de jonge eendjes te zien zwemmen in de vijver. Kun je haar vinden op de foto?

(bericht gaat verder onder de foto)

Vrijwilligers gezocht voor monitoring waterkwaliteit

Het monitoren van de waterkwaliteit en dus het borgen dat kinderen veilig in de beek en op het waterplein kunnen spelen is een belangrijke zaak. Dat wordt gedaan volgens de richtlijnen voor speelwater Spoorpark die i.s.m. RIVM, GGD, gemeente en waterschap zijn ontwikkeld. Om deze werkwijze door te zetten en uit te breiden zijn wel meer vrijwilligers welkom. Ook zoeken we vrijwilligers met belangstelling voor al wat leeft in het water, om elke maand te onderzoeken wat de ecologische kwaliteit van het water op de verschillende plekken in het park is. Je hoeft er nu nog geen verstand van te hebben, maar wel belangstelling, geduld en toewijding.

Ben je geïnteresseerd in water, ecologie en alles rondom flora en fauna in het Spoorpark? En lijkt het je leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan om de ecologische kwaliteit van het water te onderzoeken? Stuur dan een mailtje naar ecologie@spoorparktilburg.nl en meld je aan.

Je eigen stukje Spoorpark?

Word ‘Vriend van het Spoorpark’ en adopteer jouw eigen stukje park!

Vergadering of presentatie?

Huur presentatie- of vergaderruimte in het Spoorpark!

Meer nieuws:

De Wintertuin wordt driedaags winterdorp

De Wintertuin wordt driedaags winterdorp

Van vrijdag 16 t/m zondag 18 december kun je 'De Wintertuin’ bezoeken in het Spoorpark. De Wintertuin is een volledig gethematiseerd winterdorp met dagelijks een breed scala aan activiteiten, diverse kerstkramen en optredens van o.a. Tino Martin, Brace, Team Disco...

Lees meer
Sinterklaas in het Spoorpark

Sinterklaas in het Spoorpark

Hij komt, hij komt….. De lieve goede Sint komt deze maand maar liefst twee keer op bezoek in het Spoorpark! Op zondag 13 én zondag 20 november komt de Goedheiligman met zijn pieten naar het park. Op zondag 13 november komt de kindervriend rond 12.00 uur met de boot...

Lees meer