Spoorpark zoekt vrijwilligers voor monitoren waterkwaliteit

woensdag 8 april 2020 | Natuur, Nieuws

De vijver in een momenteel leeg Spoorpark. Foto door Rob Vennix.

Momenteel wordt er door Rots Maatwerk een systeem aangelegd waarmee water uit de vijver gebruikt kan worden op het waterplein. Hierdoor wordt de oranje/roodachtige aanslag rondom de fonteintjes voorkomen. Het vijverwater bevat namelijk minder ijzer dan het grondwater waarmee het waterplein tot nu toe van water werd voorzien. Om de kwaliteit te monitoren zoeken we vrijwilligers die ons daarmee willen helpen.

Het water uit de vijver wordt vanaf nu ook gebruikt om het speelveld te beregenen in droge periodes. Dan poppen in de nacht ondergrondse sproeiers omhoog, zodat het grasveld ook in droge periodes in goede conditie blijft en we daar hopelijk over niet al te lange tijd weer van kunnen genieten. Het systeem zal na deze week in gebruik worden genomen als de nieuwe bomen op het veld hun vaste voeten in de aarde van het Spoorpark hebben gekregen. Ook in de beek zullen bomen geplaatst worden. In dit geval gaat het om boomstammen die dwars over de waterbeek worden gelegd. Leuk voor kinderen om op te klauteren en overheen te balanceren zonder een nat pak te halen.

(bericht gaat verder onder de foto)

Werkzaamheden bij het waterplein

Moeder eend op nest

Doordat er nu geen bezoekers in het park zijn kan de prille natuur zich ongestoord verder ontwikkelen. In het gedeelte van de waterbeek waar het helofytenfilter is, zit momenteel een goed gecamoufleerde vrouwtjeseend haar eieren uit te broeden. De rust van een gesloten park doet haar goed. Binnenkort hopen we de jonge eendjes te zien zwemmen in de vijver. Kun je haar vinden op de foto?

(bericht gaat verder onder de foto)

Vrijwilligers gezocht voor monitoring waterkwaliteit

Het monitoren van de waterkwaliteit en dus het borgen dat kinderen veilig in de beek en op het waterplein kunnen spelen is een belangrijke zaak. Dat wordt gedaan volgens de richtlijnen voor speelwater Spoorpark die i.s.m. RIVM, GGD, gemeente en waterschap zijn ontwikkeld. Om deze werkwijze door te zetten en uit te breiden zijn wel meer vrijwilligers welkom. Ook zoeken we vrijwilligers met belangstelling voor al wat leeft in het water, om elke maand te onderzoeken wat de ecologische kwaliteit van het water op de verschillende plekken in het park is. Je hoeft er nu nog geen verstand van te hebben, maar wel belangstelling, geduld en toewijding.

Ben je geïnteresseerd in water, ecologie en alles rondom flora en fauna in het Spoorpark? En lijkt het je leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan om de ecologische kwaliteit van het water te onderzoeken? Stuur dan een mailtje naar ecologie@spoorparktilburg.nl en meld je aan.

Je eigen stukje Spoorpark?

Word ‘Vriend van het Spoorpark’ en adopteer jouw eigen stukje park!

Vergadering of presentatie?

Huur presentatie- of vergaderruimte in het Spoorpark!

Meer nieuws:

Kerstbomenverkoop in Spoorpark weer van start!

Kerstbomenverkoop in Spoorpark weer van start!

Vanaf a.s. zaterdag 10.00 uur begint de kerstbomenverkoop bij Scouting Esjeeka in het Spoorpark weer. Nu het Spoorpark zo feestelijk en gezellig verlicht is nog meer sfeer en gezelligheid dus. Verkooptijden: Maandag tot en met vrijdag 18:00 uur - 20:00 uur Zaterdag...

Lees meer
Akoestiek in presentatieruimte Spoorpark verbeterd

Akoestiek in presentatieruimte Spoorpark verbeterd

Afgelopen week is het klusteam van de Spoorpark vrijwilligers voor de verandering een keertje binnen aan de slag gegaan. In de grote presentatieruimte werd er door enkele vrijwilligers zonder hoogtevrees op de trap geklommen om geluiddempende plafondplaten aan te...

Lees meer
Spoorpark zorgt voor verlichting in donkere tijden

Spoorpark zorgt voor verlichting in donkere tijden

In deze donkere dagen aan het eind van het jaar zorgt het Spoorpark voor een lichtpuntje. Sterker nog... enkele honderden lichtpuntjes! Want net als vorig jaar is het Spoorpark weer sprookjesachtig verlicht. De bomen bij ingang Oost zijn als eerste voorzien van...

Lees meer