Tilburg ontdekt het Spoorpark!

maandag 24 juni 2019 | Nieuws

Dansers op het waterplein tijdens de officiële opening (foto: Roos Pierson)

Dat was de conclusie zondagavond 23 juni na een fantastisch weekend waarbij de poorten voor iedereen werden geopend. Allereerst werden vrijdag 21 juni ruim 700 gasten verwelkomd door Sophie Peters, parkmanager, voor het officiële gedeelte. Vanaf het podium had zij een mooi overzicht; ieder had de kans aangegrepen bij dit speciale moment aanwezig te zijn. Wethouder Berend de Vries stond er trots, trots dat hij geloofd had in het opstarten van dit burgerinitiatief. Hij ontving daarvoor een groot applaus!


Wethouder Berend de Vries (foto: Roos Pierson)

Voorzitter van het bestuur, Johan Dunnewijk ging uitgebreid in op het afgelegde traject van het begin tot de dag van vandaag. Van de vergaderingen met landschapsarchitect Esther Kruit van KruitKok over de invulling van het ontwerp en de ecologie en Jacqueline Moors van Blom&Moors die zich specifiek bezighielden met de vormgeving en meubilering in het park. Als hoofdaannemer van het Spoorpark, stonden Ronald Kusters en Dave Ketelaars van Brouwers Groenaannemers aan het roer. De uitgebreide kennis van Brouwers Groenaannemers op het gebied van biodiversiteit en ecologie werden ingezet voor de realisatie van “het Groene Spoorpark”.


Johan Dunnewijk, voorzitter dagelijks bestuur van Stichting Spoorpark (foto: Roos Pierson)

Ook de keuze uit 82 ingezonden initiatieven, het opstarten van de gekozen 9 projecten en het stimuleren van partijen uit de stad hun bijdrage te leveren bracht het bestuur bijeen voor veel vergaderingen. Vanzelfsprekend werd het financiële aspect toegelicht. Toen kwam de lijst van iedereen die hij wilde bedanken. Het waren er veel, heel veel! Afsluitend overhandigde hij werkhandschoenen aan de wethouder symbolisch om na jaren ‘op zijn handen te hebben gezeten’ nu maar weer is ‘de handen te laten wapperen’! En ook is hij als eerste Vriend van het Spoorpark benoemd. Een nieuw project dat binnenkort uitgebreid aandacht zal krijgen.

Daarna presenteerden alle kwartiermakers zich, trots als ze waren hoe ver ze zijn gekomen. Marieke Vromans, kunstenares en maker van de Rits, sprak namens hen. “Wat nou als we de stad openritsen en wat er onder zit, die levenslust, die wil om te groeien, blootleggen en de ruimte geven. Wat zou er dan gebeuren? Daar waar een scheur in een stoeptegel zit, groeit een plantje. Ik zie levenskracht. Er zit iets onder de stad dat wil groeien”. En zoals Frank van Pamelen het zaterdagmorgen in zijn column in het Brabants Dagblad verwoordde is “zij niet alleen maakster van beelden; maar ook van woorden.” Hij kreeg er goeie zin van. Het officiële moment was de onthulling van De Rits. Met de uitgedeelde fluitjes floot iedereen om 16.00 uur het park open!! Het Spoorpark stroomde vol; ruim 24.000 bezoekers genoten afgelopen weekend van alle activiteiten die het programma te bieden had. Onder het genot van een hapje en drankje en flesjes water beleefden zij muziek, dans en spel maar vooral het Spoorpark. Het warme weer deed vele verleiden een duik te nemen in de vijver; ook al is het geen zwemvijver. De Tilburgse percussieband Batala sloot symbolisch het openingsprogramma af.


Marieke Vromans vlak voor de onthulling van haar kunstwerk ‘De Rits’ (foto: Roos Pierson)

Van diverse betrokkenen tekenden we deze reactie’s op na het geslaagde openingsweekend:

‘Wij hebben destijds het ontwerp van landschapsarchitecte Esther Kruit meteen met groot enthousiasme omarmd. Hoe geweldig alles in haar ontwerp klopt is nu bij de ingebruikname overduidelijk gebleken. Heel goed en heel mooi. Een super beleving. En het wordt alleen nog maar mooier.” – Bestuurslid Anita de Haas)
“Alsof het Spoorpark er altijd al is geweest. Dit is exact wat de stad nog nodig had. Intens genieten!” – Oud-bestuurslid Jenny Janssen
“De Tilburgers zijn zo trots als een pauw op hun park. Een groter compliment kun je als burgerinitiatief niet krijgen!” – Bestuurslid Sandra Reijnen

Kwartiermakers, Lois de Jong (Urban Sports Area), Bart Spijkers (Beach Tilburg) en Eric Steur (Stadcamping) merkten op:
”Tilburg heeft wat mij betreft met het centrum en daarbij nu de LocHal en het Spoorpark, eindelijk echt een stadshart. En wat voor een!!!”
“Wat een feest. De stad heeft ons gedroomde kindje liefdevol omarmd.“
“Wat al die tijd een beetje ‘ons park’ was, is nu hét nieuwe park van Tilburg!”

“De dag waarop alles samen kwam, werkelijk a perfect day”  – Sandra de Vocht, projectmedewerker Gemeente Tilburg


Een wederom stralende Spoorpark parkmanager Sophie Peters (foto: Roos Pierson)

Ten slotte parkmanager Sophie Peters:
“Een magisch openingsweekend wat al onze verwachtingen heeft overtroffen en wat veelbelovend is voor de toekomst”.

Meer nieuws:

Opbouw Roadburn Camping van start

Opbouw Roadburn Camping van start

Vandaag is de opbouw voor de Roadburn Camping gestart. De camping vindt plaats van woensdag 17 tot en met zondag 21 april. Vanwege de staat van het grasveld wordt deze editie anders ingestoken dan voorheen. Daarom vindt het dit jaar plaats vanaf het Oostplein tot aan...

Lees meer
Waar blijft het gras?

Waar blijft het gras?

Het grote speelveld in het Spoorpark zal voorlopig nog omheind blijven met hekken omdat het nog altijd niet mogelijk is het nieuwe gras in te zaaien. Dat vinden de bezoekers niet leuk, maar wij als bestuur en parkmanagement ook niet.  Sterker nog: we vinden het heel...

Lees meer