Verwondering en enthousiasme tijdens Slootjesdagen in Spoorpark

dinsdag 21 juni 2022 | Natuur, Water

Net als overal in het land vonden ook in Tilburg de bekende slootjesdagen plaats in het weekend van 12 en 13 juni. Place to be: het Spoorpark, succes verzekerd op warme dagen! En dat werd het! Geïnstalleerd naast het bruggetje aan de westkant met de IVN vlag en een slinger met foto’s van larven/nimfen en imago’s van de waterdiertjes trok het alle aandacht. Met schepnetjes en emmertjes maar ook spontaan kwamen kinderen en ouders erop af.

Vol enthousiasme en zonder angst voor ‘enge’ beestjes stapten de jonge (en oudere) ‘Freeken’ het water in op zoek naar…?… Hele scheppen modder en kleine spartelende, springende beestjes werden opgeschept en over gebracht in witte bakken waar het verder bekeken en gedetermineerd kon worden.

De vangsten: Haften, duikerwantsen, bootsmannetjes, nimfen van libellen en waterjuffers, rattestaarten, waterkevers, bloedzuigers en kikkervisjes en vissen (heel veel vetjes).

Onze verhalen over het leven van de waterdiertjes en hun ontwikkeling van jonge larve/nimf tot volwassen dier maakten pas echt veel indruk toen we via de fotoslinger lieten zien welke transformaties de diertjes ondergaan. (Gemaakt door een van de NGO groepen voor de Educatieve Eindopdracht). ‘Dat zo’n larve na 2 jaar zo’n mooie libel wordt. Kijk daar vliegt er een!’.
Die verwondering, daar doen we het toch voor!?

De deelnemers hebben een mooie beleving gehad, kijken met andere ogen naar die krioelende beestjes in het water en komen wellicht volgend jaar terug voor de slootjesdagen 2023.
Ingrid van Dijk

Meer nieuws:

SeniorenFit bij BeweegR

SeniorenFit bij BeweegR

Aan de Westkant van het Spoorpark zit BeweegR, een community voor sport, vitaliteit en gezondheid. Bij BeweegR is genoeg te doen, waaronder Seniorenfit! SeniorenFit lessen worden gegeven door ervaren trainers en fysiotherapeuten en bestaan uit oefeningen voor het...

Lees meer
Schaduwoffensief in Spoorpark met acht nieuwe bomen

Schaduwoffensief in Spoorpark met acht nieuwe bomen

Auteur: Bas Vermeer (Brabants Dagblad) Wie niet als een ei gebakken wil worden tijdens bloedhete zomers in het Spoorpark kan op het grasveld amper aan zon ontsnappen. Die kritiek is niet aan dovemansoren gericht, het park plant nieuwe bomen op prominente plekken. En...

Lees meer