Verwondering en enthousiasme tijdens Slootjesdagen in Spoorpark

dinsdag 21 juni 2022 | Natuur, Water

Net als overal in het land vonden ook in Tilburg de bekende slootjesdagen plaats in het weekend van 12 en 13 juni. Place to be: het Spoorpark, succes verzekerd op warme dagen! En dat werd het! Geïnstalleerd naast het bruggetje aan de westkant met de IVN vlag en een slinger met foto’s van larven/nimfen en imago’s van de waterdiertjes trok het alle aandacht. Met schepnetjes en emmertjes maar ook spontaan kwamen kinderen en ouders erop af.

Vol enthousiasme en zonder angst voor ‘enge’ beestjes stapten de jonge (en oudere) ‘Freeken’ het water in op zoek naar…?… Hele scheppen modder en kleine spartelende, springende beestjes werden opgeschept en over gebracht in witte bakken waar het verder bekeken en gedetermineerd kon worden.

De vangsten: Haften, duikerwantsen, bootsmannetjes, nimfen van libellen en waterjuffers, rattestaarten, waterkevers, bloedzuigers en kikkervisjes en vissen (heel veel vetjes).

Onze verhalen over het leven van de waterdiertjes en hun ontwikkeling van jonge larve/nimf tot volwassen dier maakten pas echt veel indruk toen we via de fotoslinger lieten zien welke transformaties de diertjes ondergaan. (Gemaakt door een van de NGO groepen voor de Educatieve Eindopdracht). ‘Dat zo’n larve na 2 jaar zo’n mooie libel wordt. Kijk daar vliegt er een!’.
Die verwondering, daar doen we het toch voor!?

De deelnemers hebben een mooie beleving gehad, kijken met andere ogen naar die krioelende beestjes in het water en komen wellicht volgend jaar terug voor de slootjesdagen 2023.
Ingrid van Dijk

Meer nieuws:

Waar blijft het gras?

Waar blijft het gras?

Het grote speelveld in het Spoorpark zal voorlopig nog omheind blijven met hekken omdat het nog altijd niet mogelijk is het nieuwe gras in te zaaien. Dat vinden de bezoekers niet leuk, maar wij als bestuur en parkmanagement ook niet.  Sterker nog: we vinden het heel...

Lees meer
Foto van de maand Februari

Foto van de maand Februari

De foto van de maand in de periode februari is gemaakt door onze vrijwilligster Josja Goossens. Vanochtend heeft zij de prijs in ontvangst mogen nemen. Met veel trots ontving zij haar ingelijste foto.  Het verhaal bij de foto: "Ik maakte het berkenbos schoon, waar...

Lees meer