Verwondering en enthousiasme tijdens Slootjesdagen in Spoorpark

dinsdag 21 juni 2022 | Natuur, Water

Net als overal in het land vonden ook in Tilburg de bekende slootjesdagen plaats in het weekend van 12 en 13 juni. Place to be: het Spoorpark, succes verzekerd op warme dagen! En dat werd het! Geïnstalleerd naast het bruggetje aan de westkant met de IVN vlag en een slinger met foto’s van larven/nimfen en imago’s van de waterdiertjes trok het alle aandacht. Met schepnetjes en emmertjes maar ook spontaan kwamen kinderen en ouders erop af.

Vol enthousiasme en zonder angst voor ‘enge’ beestjes stapten de jonge (en oudere) ‘Freeken’ het water in op zoek naar…?… Hele scheppen modder en kleine spartelende, springende beestjes werden opgeschept en over gebracht in witte bakken waar het verder bekeken en gedetermineerd kon worden.

De vangsten: Haften, duikerwantsen, bootsmannetjes, nimfen van libellen en waterjuffers, rattestaarten, waterkevers, bloedzuigers en kikkervisjes en vissen (heel veel vetjes).

Onze verhalen over het leven van de waterdiertjes en hun ontwikkeling van jonge larve/nimf tot volwassen dier maakten pas echt veel indruk toen we via de fotoslinger lieten zien welke transformaties de diertjes ondergaan. (Gemaakt door een van de NGO groepen voor de Educatieve Eindopdracht). ‘Dat zo’n larve na 2 jaar zo’n mooie libel wordt. Kijk daar vliegt er een!’.
Die verwondering, daar doen we het toch voor!?

De deelnemers hebben een mooie beleving gehad, kijken met andere ogen naar die krioelende beestjes in het water en komen wellicht volgend jaar terug voor de slootjesdagen 2023.
Ingrid van Dijk

Meer nieuws:

Vrijwilliger in het zonnetje: Mare (17)

Vrijwilliger in het zonnetje: Mare (17)

Vrijwilligers zijn een onmisbare factor voor het Spoorpark. Zonder hen zou er niemand kunnen genieten van een mooi en schoon Spoorpark. Daarom zetten wij ze graag in het zonnetje. Deze keer hebben we gesproken met Mare, de jongste vrijwilliger van het park.   Hoi...

Lees meer
Nieuwe naam overkapping bekend: De Remise

Nieuwe naam overkapping bekend: De Remise

Gisteren vond de onthulling van de naam voor de overkapping plaats. De Remise kwam als winnaar uit de strijd, en troefde hiermee Het Perron en de Overstap af. Veel mensen maakten hun voorkeur duidelijk; er zijn namelijk maar liefst 312 stemmen binnengekomen. 42%...

Lees meer
Bedrijvencompetitie beachvolleybal op drie vrijdagavonden

Bedrijvencompetitie beachvolleybal op drie vrijdagavonden

Dit jaar organiseert Beach Tilburg op het terrein van BeweegR in het Spoorpark weer een beachvolleybal competitie voor bedrijven. Dit jaar zelfs op drie avonden! Op vrijdagavond 12 mei, 9 juni en 14 juli kun je samen met je collega's de sportieve uitdaging met andere...

Lees meer