Vrijwilliger in het zonnetje: Ad (69)

dinsdag 25 april 2023 | Nieuws

Vrijwilligers zijn een onmisbare factor voor het Spoorpark. Zonder hen zou er niemand kunnen genieten van een mooi en schoon Spoorpark. Daarom zetten wij ze graag in het zonnetje. Deze keer hebben we gesproken met Ad, die al jaren lang een vaste kracht is bij het team groenvoorziening.

Hoi Ad,

Hoe oud ben je, en hoelang ben je al vrijwilliger bij het Spoorpark?
“Ik ben 69 jaar, en word op 21 juni 70. Ik zit op dit moment ongeveer 3 en een half jaar bij het Spoorpark als vrijwilliger.”

Waar woon je, en wat is je gezinssituatie? 
“Ik woon heel dichtbij, tegenover de Hart van Brabantlaan. Voor mij is het een thuiswedstrijd dus. Ik ben getrouwd en heb twee dochters van 40 en 44 jaar. Zij wonen allebei in Tilburg, dus alles zit lekker dicht bij elkaar.”

 

“Ik heb meerdere marathons gelopen, en loop nu nog steeds elk jaar de Ten Miles Run in Tilburg”

 

Wat zijn je werkzaamheden in het park?
“Ik ben vrijwilliger bij de groenvoorziening. Daaronder valt helpen schoffelen, alles netjes maken en de zorg voor groenvoorziening in het park. Wij zorgen dat het park er op het gebied van natuur goed bij ligt. Ik werk twee dagen in de week. Op de maandagmorgen zijn we met een man of tien, en op donderdag dan zijn we met ongeveer de helft van deze maandag ploeg. We werken van 8 tot 12 en er wordt rekening gehouden met de omstandigheden. Wanneer het regent werken wij bijvoorbeeld niet.”

Wat doe je in het dagelijkse leven? 
“Op dinsdag en vrijdagmorgen sport ik. Dit doe ik gewoon in een sportschool. Ik heb altijd al veel aan hardlopen gedaan. Ik heb meerdere marathons gelopen, en loop nu nog steeds elk jaar de Ten Miles Run in Tilburg.”

Welke marathons heb je gelopen?
“Ik ben begonnen in Berlijn, dat was mijn eerste. Ik was toen 50 jaar oud, en het bedrijf waar ik destijds voor werkte regelde dat wij hierheen konden. We kregen een mail gestuurd vanuit het bedrijf dat je binnen een jaar tijd de marathon kon lopen. Ik voetbalde altijd al, dus ik wist wel dat ik de conditie had. Dus ik ben het gewoon gaan proberen. Vanuit het bedrijf hebben ze destijds een Nederlands marathonkampioen weten te strikken. Hierdoor konden wij om de twee maanden met hem trainen, en kregen we uitleg over voeding, blessures, en trainingen zelf.  Naast Berlijn heb ik ook de marathon van Rotterdam, Oisterwijk, New York (2x) en Tilburg (2x) gelopen. En nog van Terneuzen naar Hulst, en weer terug.”

 

“De sfeer is heel gemoedelijk. Deze is lekker rustig en op je gemak.”

 

Wat heb je vroeger gedaan?
“Ik ben begonnen als elektromonteur. Dit heb ik ongeveer 8-9 jaar gedaan. Vervolgens ben ik overgestapt naar de levensmiddelenbranche, Jac Hermans was dat toen, en later werd dit de C1000. Vervolgens ben ik naar het ANP gegaan, en de laatste 8 jaar heb ik gewerkt bij de Jumbo, in het distributiecentrum in Breda. Bij deze bedrijven ben ik expeditiemedewerker geweest. Wij zorgden ervoor dat de transport op tijd klaarstond om naar de winkels te gaan.”

Wat vind je het leukste aan het werk?
“De contacten met de andere vrijwilligers. De sfeer is heel gemoedelijk. Deze is lekker rustig en op je gemak. Je doet wat je kunt, en we zeggen altijd tegen elkaar: “forceer jezelf niet.” Als je het niet kunt, kun je het gewoon aangeven. Daarnaast wordt er gezorgd voor voldoende afwisseling. Want vier uur schoffelen is erg zwaar. Zorg er dus voor dat je een uurtje schoffelt, vervolgens een uurtje opruimt en dat je veel afwisselt. Kortom; het is hartstikke goed, we zijn met een vaste groep en het is heel gezellig. Het is ook leuk dat er wat dames bij zitten, en niet alleen mannen. Er zijn toch wel een paar dames bij die er meer verstand van hebben dan wij als mannen. Rian heeft vroeger schijnbaar in het boerenleven gezeten, dus zij weet wat meer van planten en hoe ze die moet behandelen. Al met al hebben wij het gewoon erg gezellig onder elkaar.”

 

 

Meer nieuws:

12 Nieuwe bomen geplant in het Spoorpark

12 Nieuwe bomen geplant in het Spoorpark

Afgelopen maand zijn er twaalf nieuwe bomen geplant in het park. Deze bomen zorgen voor meer schaduwplekken in de zomer; iets waar parkbezoekers veel behoefte aan hadden. Ook is er een gras/betonpad aangelegd op het grasveld en zijn alle bomen op het grasveld voorzien...

Lees meer
Word onderdeel van de Spoorpark familie

Word onderdeel van de Spoorpark familie

Ontdek het grootste burgerinitiatief van Nederland - het prachtige Spoorpark in Tilburg! Wil jij bijdragen aan de bloeiende groene oase die ons park is? We hebben diverse teams die wachten op enthousiaste vrijwilligers zoals jij!   Welke teams zoeken versterking?...

Lees meer
Spoorpark LIVE op zaterdag 29 juni

Spoorpark LIVE op zaterdag 29 juni

Spoorpark LIVE komt terug op zaterdag 29 juni 2024! Het festival bundelt al het moois (én méér!) dat Spoorpark LIVE te bieden heeft in één onvergetelijke festivaldag. Dit jaar voor het eerst met bijzondere internationale headliners! Allemaal - uiteraard - in ons...

Lees meer