Vrijwilliger in het zonnetje: Mare (17)

vrijdag 17 maart 2023 | Nieuws

Vrijwilligers zijn een onmisbare factor voor het Spoorpark. Zonder hen zou er niemand kunnen genieten van een mooi en schoon Spoorpark. Daarom zetten wij ze graag in het zonnetje. Deze keer hebben we gesproken met Mare, de jongste vrijwilliger van het park.

 

Hoi Mare,

Wat doe je in het dagelijkse leven?
“Ik zit momenteel op de HAVO, en de eindexamens komen eraan. Ik woon gewoon in Tilburg, bij de Westpoint in de buurt. Ook heb ik nog een zus van 20 jaar oud.”

Weet je al wat je later zou willen worden? Of wat je vervolgstudie gaat worden?
“Ik wil de kunstopleiding gaan doen aan de Fontys in Tilburg. De studie heet ArtCoDe, en het is een erg brede opleiding. Het is van alles wat, dus ik kan alle kanten op.”

Met 17 jaar ben je de jongste vrijwilliger van het Spoorpark. Hoe oud was je toen je hiermee begon?
“Ik ben er nu ongeveer één jaar, dus ik was 16 op het moment dat ik begon. Maar daarvoor deed ik ook al verschillende dingen in de buurt. Ik prikte dan afval, maar niet via een organisatie. Gewoon uit mezelf.”

Je bent de jongste vrijwilliger op dit moment. Wat was de reden dat je deze keuze hebt gemaakt?
“Mijn vader deed al vrijwilligerswerk bij het Spoorpark, hij zit hier inmiddels al drie jaar volgens mij. Dit vond ik altijd erg mooi om te zien. Op een gegeven moment ging ik een paar keer met hem mee en op deze manier ben ik een vaste vrijwilliger geworden in het park.”

Wat zijn je werkzaamheden?
“Afval prikken. We lopen met een groepje over het hele park en zorgen op deze manier dat het mooi en schoon blijft.”

Hoeveel uur ben je per week bezig met het vrijwilligerswerk in het park? En wat zijn je werktijden?
“Het ligt er een beetje aan, meestal ben ik een uur tot een anderhalf uur kwijt aan het prikken. Ik doe dit nu één dag in de week, en in de zomerperiode soms twee.”

Hou je genoeg tijd over voor school?
“Jazeker. Er wordt ook goed rekening gehouden met mij vanuit het Spoorpark. Vergaderingen worden altijd om mijn schooltijden heen gepland zodat ik hier gewoon aanwezig kan zijn. Dit werk is erg goed te combineren met school.”

Jij bent verantwoordelijk voor een schoon Spoorpark, geniet jij hier zelf ook een beetje van?
“Met mooi weer vind ik het fijn om af en toe een rondje door het park te lopen. Dit doe ik dan met vrienden of familie.”

Mis je soms niet iemand van je eigen leeftijd tijdens het werk?
“Ik vind het eigenlijk wel prima, want ik loop gewoon met mijn vader. Maar meer hulp is altijd welkom en het zou inderdaad ook leuk zijn als dit wat jongere mensen zijn, maar het maakt mij eigenlijk niet zo heel veel uit.”

Wat vind je het leukste aan het werk in het Spoorpark?
“Dat je lekker buiten rondloopt en dat je er ook echt iets mee bereikt. Door het afval op te ruimen help je mee aan een schoner milieu. Vooral in de zomer is het echt heel veel en wanneer je dan bezig bent, heb je het gevoel dat je heel nuttig werk doet.”

Waarom zouden meer jongeren dit moeten doen?
“Ik denk dat wanneer er meerdere jongeren worden gezien die afval prikken, dat de jeugd misschien ook iets meer nadenkt voordat ze rommel achterlaten. Het zijn namelijk vooral de groepen jongeren die de meeste troep achterlaten.”

Hoe is de sfeer binnen het Spoorpark?
“Erg goed, ik krijg ook vaak complimentjes van mensen wanneer ik bezig ben. Dan lopen mensen langs en zeggen ze: “Goed bezig!” Dus dat is erg fijn om te horen. Verder is de sfeer binnen het team van het park ook prima, dus ik ben hier helemaal op mijn plek!”

 

Meer nieuws:

12 Nieuwe bomen geplant in het Spoorpark

12 Nieuwe bomen geplant in het Spoorpark

Afgelopen maand zijn er twaalf nieuwe bomen geplant in het park. Deze bomen zorgen voor meer schaduwplekken in de zomer; iets waar parkbezoekers veel behoefte aan hadden. Ook is er een gras/betonpad aangelegd op het grasveld en zijn alle bomen op het grasveld voorzien...

Lees meer
Word onderdeel van de Spoorpark familie

Word onderdeel van de Spoorpark familie

Ontdek het grootste burgerinitiatief van Nederland - het prachtige Spoorpark in Tilburg! Wil jij bijdragen aan de bloeiende groene oase die ons park is? We hebben diverse teams die wachten op enthousiaste vrijwilligers zoals jij!   Welke teams zoeken versterking?...

Lees meer
Spoorpark LIVE op zaterdag 29 juni

Spoorpark LIVE op zaterdag 29 juni

Spoorpark LIVE komt terug op zaterdag 29 juni 2024! Het festival bundelt al het moois (én méér!) dat Spoorpark LIVE te bieden heeft in één onvergetelijke festivaldag. Dit jaar voor het eerst met bijzondere internationale headliners! Allemaal - uiteraard - in ons...

Lees meer