Foto: Rob Vennix
Met het planten van het laatste groen in de tuin rondom het T-huis heeft Stichting Spoorpark deze week de formele aanleg van het Spoorpark afgerond. De uitvoering van het grootste burgerinitiatief van Nederland ging op 11 november 2017 van start met een officiële eerste spade en een budget van 5,3 miljoen waar de Stichting de zeggenschap over had.
Vanaf dag één was de opdracht van het stichtingsbestuur aan het projectteam onder leiding van projectmanager Roger Bueters te laten zien dat we dit karwei kunnen klaren binnen het door de gemeenteraad vastgestelde budget. Met trots kunnen we nu zeggen ‘Het is gelukt’. De afgelopen week is in samenwerking met de gemeente de eindafrekening opgemaakt en van de 5,3 miljoen is 484 euro over. Plus een nog gereserveerd bedrag van 293.550 euro voor de inrichting van het ‘Van Beurden terrein’ op het moment dat dat grondgebied aan het park kan worden toegevoegd.
Teamprestatie
“Een prestatie van ons totale team”, stelt projectmanager Bueters. Dat het gelukt is om binnen het budget te blijven was overigens allerminst een eenvoudige opgave, stelt bestuurssecretaris Anita de Haas. “De berekeningen waren gebaseerd op het prijsniveau van 2016/2017, terwijl de laatste werkzaamheden pas in het plantseizoen 2019/2020 konden plaatsvinden. De opening van het park moest in 2018 door de grote droogte immers worden uitgesteld en dat betekende onder meer ook dat bestelde bomen en heesters langer bij de leverancier moesten worden vastgehouden en verzorgd en alle werkzaamheden over een veel langere periode werden uitgesmeerd.’’
Extra’s gerealiseerd
Van de beschikbare 5,3 miljoen hebben we ook extra’s kunnen realiseren die niet in het basisbudget waren opgenomen. De inschrijving van Brouwers Groenaannemers uit De Moer was dermate scherp geprijsd dat er geld over bleef voor de realisering van de overkapping, de kiosk en de openbare toiletten. Toevoegingen die feitelijk essentieel zijn gebleken voor het verblijfsklimaat in het park. Ook bleek het nog mogelijk dit jaar een beregeningsinstallatie aan te leggen voor het speelveld.
Ondanks zijn scherpe prijs en een projectleider die namens de Stichting boven op de centen zat, kijkt directeur Ronald Kuster van Brouwers Groenaannemer BV terug op een ‘bijzonder
project in de eigen regio’. Desgevraagd zegt hij hierover: “Bij ons overheerst vooral de trots dat wij aan zo’n grootschalig en uniek project hebben mogen meewerken. In het begin was
er een typische Opdrachtgever versus Opdrachtnemer houding, naarmate de tijd vorderde hebben we elkaar gevonden en binnen budget slimme oplossingen gevonden. De waardering over en weer, alsmede de samenwerking met alle betrokkenen was overweldigend en heeft geresulteerd in dit geweldige stadspark. De burgerparticipatie vormde soms een uitdaging, maar maakte het wel spannend. Ik kijk er naar uit, wanneer ik over een jaar of 20 mijn kleinkinderen kan laten spelen en genieten in deze groene parel die we maakten voor de Tilburgers. “
Een knappe prestatie
Ook binnen de gemeente spreekt de projectcontroller van ‘Een knappe prestatie’. Budgetoverschrijdingen zijn nagenoeg aan de orde van de dag; dat een burgerinitiatief zo’n grootschalig project van 10 hectare binnen het budget realiseert is dan ook een gegeven waar de Stichting Spoorpark als opdrachtgever ‘met trots melding van maakt’, aldus voorzitter Johan Dunnewijk. In april 2017 maakte de gemeente 8,2 miljoen vrij voor het park: 5,3 miljoen voor de aanleg, 2,7 miljoen voor alle grondwerkzaamheden die de gemeente voor haar rekening moest nemen en 0.2 miljoen voor kosten rente.
De kwartiermakers – inmiddels aangeduid als parkpartners – investeerden samen ook nog eens zo’n drie miljoen in het park. Dat zijn de horeca-exploitant T-Huis, Scouting Esjeeka, Stadscamping Tilburg, de Kempentoren en BeweegR/Beach Tilburg. Het paviljoen van BeweegR/Beach is het enige dat nog moet worden opgeleverd. Het is in aanbouw en in de loop van dit jaar klaar.
Het budget voor de aanleg van het park staat los van de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage voor beheer en onderhoud van het park.