Kleine watersalamander gespot in Spoorpark

maandag 26 september 2022 | Natuur, Water

Afgelopen donderdag is de eerste salamander gespot in het Spoorpark (zie foto boven). De salamander werd gevonden door een afvaardiging van de afdeling communicatie van de gemeente Tilburg. Zij waren op 22 september op teamuitje in het Spoorpark en één van de activiteiten was zien wat voor wonderbaarlijk leven er in het water te zien is. Behalve de kleine watersalamander werden ook een aantal visjes en andere kleine waterorganismen gevonden. Zoals de nimf van een waterjuffer. Veel tijd om alles te determineren was er niet, maar iedereen ging heel enthousiast met schepnetje, bakje en loep aan de gang of met een waadpak wadend door de vijver.

Doelsoorten
De salamanders waren één van de doelsoorten waar we op hoopten toen we met de aanleg van het Spoorpark begonnen. Zie o.a. het document ‘Visie Groenbeheer’.

Activiteit op maat
Wil je ook met je team, groep of schoolklas leren over het waterleven? Neem dan contact op met het Spoorpark via natuureducatie@spoorparktilburg.nl voor een activiteit op maat. Het educatieve materiaal is aanwezig in een aantal leskisten. Deze leskisten mogen ook worden uitgeleend tegen vergoeding en worden beheerd door het IVN Tilburg.

Meer weten?
Voor wie meer over het ecologisch waterleven wil weten zijn er meer mogelijkheden. Ieder jaar in juni worden er door het IVN door het hele land ‘Slootjesdagen’ gehouden. Ook in het Spoorpark. Daarnaast geeft  het IVN Tilburg het hele jaar dool veel leerzame en boeiende cursussen, zoals de natuurcursus, waar je leert over het waterleven en nog veel meer.

Team Levend Water
Ook in het Spoorpark kun je veel leren over het water en alles wat er in leeft. Als je vrijwilliger wordt bij het Team Levend Water kun je meehelpen de waterkwaliteit te meten. Iedere twee weken wordt ook de ecologische kwaliteit van het water in kaart gebracht. Dit doen we door het waarnemen van kleine waterdiertjes. De soorten die wij vinden en de verscheidenheid daarvan zeggen iets over de ecologische kwaliteit van het water.

Meer nieuws:

Spoorpark kleurt rood tijdens Redhead Days 2023

Spoorpark kleurt rood tijdens Redhead Days 2023

In het weekend van 25 tot en met 27 augustus trekken roodharigen over de hele wereld naar Tilburg voor de Redhead Days. In het Spoorpark vinden allerlei activiteiten plaats en wordt de festivalcamping georganiseerd door de Stadscamping Tilburg. Redhead Days is het...

Lees meer
Spoorpark onderdeel van de Vrijwilligerssafari!

Spoorpark onderdeel van de Vrijwilligerssafari!

Op 21 september neemt het Spoorpark deel aan de Vrijwilligerssafari, georganiseerd door Vrijwilligers Tilburg. We zetten de deuren open om vanuit het Spoorpark geïnteresseerden te informeren over het werk dat onze vrijwilligers dagelijks in ons park verrichten. Wist...

Lees meer